Sindicatele din penitenciare ies în stradă și somează PSD și PNL să nu taie salariile bugetarilor pentru că se vor "sinucide electoral".

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) atrage atenția principalelor partide politice care formează actuala alianță de guvernare (PSD și PNL) că tăierea salariilor angajaților de la stat (inclusiv ale polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare) și disponibilizarea bugetarilor înseamnă sinucidere electorală pentru cele două mari partide: PSD și PNL. 

"Aceste două partide ar putea avea soarta PD-L, iar AUR ar exploda în sondaje. Nu împingeți românii către extremism! PSD și PNL trebuie să se axeze pe măsuri reale de scoatere a României din criza economică în care a intrat. Sindicatele din penitenciare îndeamnă partidele politice care formează actuala alianță de guvernare ca, înainte să se grăbească să taie salarii sau să dispună concedieri, să se gândească la următoarele soluții:

1. Să ajungă la un consens politic în alianță.

2. Să crească gradul de colectare a taxelor și impozitelor.

3. Să declare război economiei subterane.

4. Să atragă investiții străine.

5. Să materializeze reformele și investițiile din PNRR", spun sindicaliștii.

Aceștia mai spun că "PSD, PNL și UDMR au făcut din România o țară care trăiește dincolo de propriile capacități, înglodată în datorii, iar politicienii vremii dau vina pe angajații de la stat pentru gaura din buget de aproximativ 20 de miliarde de lei".

"Înainte de a da afară polițiști, militari, polițiști de penitenciare, medici, profesori, judecători, procurori și funcționari publici, încercați să vedeți dacă România poate supraviețui cu 300 de parlamentari și cu mai puțin de 200 de secretari de stat! PSD și PNL, fiți un exemplu pentru bugetari și evaluați-vă în mod cinstit și real propriii sinecuriști! La baza planului de măsuri pentru reducerea cheltuielilor care va urma, ar trebui să stea și o analiză corectă a modului în care se cheltuie banul public cu firmele de partid sau cu licitațiile cu dedicație. Bugetarii în care PSD și PNL au băgat teama că vor fi dați afară sau că li se vor tăia salariile se întreabă cum au fost cheltuiți banii românilor pe achizițiile din timpul pandemiei. La fel se întreabă și pensionarii care supraviețuiesc de pe o zi pe alta, așteptând în frig și-n foame ajutoarele sociale la fiecare început de an. Ordonanța austerității ar trebui să vină după o consultare reală a sindicatelor și a reprezentanților societății civile, cu dezbateri la vedere, cu presa alături, ca să vadă tot românul că țara este guvernată transparent și eficient, nu cu ușile închise, cum se întâmplă în ultima perioadă", se mai arată în comunicat.

FSANP susține că, din cauza informațiilor apărute în spațiul public legate de tăieri salariale și concedieri, Federația ia în calcul ca, începând cu luna mai 2023, să declanșeze acțiuni de protest în fața Guvernului și ministerelor de resort, pe perioadă nedeterminată, care vor culmina cu blocarea activității din penitenciare.