Politicienii români au transmis mai multe mesaje de indignare față de violențele din SUA, unii dintre ei comparând situația cu mineriadele din România anilor 1990 sau cu actuala situație politică de la București.

Co-președintele USR PLUS, Dacian Ciolo susține că "democrația e vulnerabilă atunci când nu o prețuim și nu o apărăm în fiecare zi", afirmând că violențele din SUA amintesc de "mineriadele din România".

"Vedem acum consecințele otrăvii populismului și a diviziunilor semănate de Donald Trump. Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România și reprezintă un avertisment dureros că excesul și lipsa de echilibru în comportament și discurs sunt periculoase pentru orice țară. Dacă se poate întâmpla în SUA, se poate întâmpla oriunde. Sprijin deplin pentru prietenii noștri americani dedicați democrației și statului de drept. Nimic nu poate fi mai puțin american decât ce se întâmplă acum la Washington", a scris Cioloșpe contul său de Facebook.

Și Dan Barna a transmis un mesaj în care afirmă că nu are nicio îndoială că "America va trece peste acest moment așa cum România a trecut peste traumele similare ale anilor ‘90".

"Ce se întâmplă acum în Statele Unite ne arată că nimic, dar nimic din ceea ce înseamnă democrație nu este definitiv câștigat. În orice moment lucrurile pot să o ia la goană înapoi. Ceea ce se întâmplă acum în Statele Unite ne arată că fiecare zi și fiecare moment de existență a democrației într-o țară trebuie permanent și continuu apărate și vegheate prin implicare și participare. Faptul că vedem acum în America tuturor viselor imagini similare cu amintirile de acum 30 de ani din România noastră este cea mai elocventă dovadă că fiecare generație trebuie să lupte pentru bucata ei de libertate și democrație.  Nu am nicio îndoială că America va trece peste acest moment așa cum România a trecut peste traumele similare ale anilor ‘90. Istoria are acest prost obicei să se tot repete într- un loc sau altul și apoi merge mai departe", a scris, tot pe Facebook, Dan Barna.

Fostul președinte Traian Băsescu spune că Donald Trump face Amercia "praf" și susține că acesta este "un om politic mărunt, bolnav de egoism și putere".

"Trump! <We're making America great again> - și o face praf.  După ce a izolat țara în timpul mandatului, fiind incapabil să înțeleagă că o țară izolată nu poate fi liderul lumii, este acum, la sfârșit de mandat, pe cale să-și facă țara praf și pulbere. Un mare om de afaceri și în același timp, un om politic mărunt, bolnav de egoism și putere și care se pune pe el deasupra intereselor țării lui", a notat Băsescu pe pagina lui de socializare.

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, se declară și el îngrijorat de evenimentele din Washington, adăugând că "democrația americană merită mai mult".

"Este timpul pentru responsabilitate. Asta se întâmplă atunci când un om vrea toată puterea și divizează societatea. Abuzul de putere și refuzarea rezultatelor alegerilor a devenit o practică pentru politicienii de dreapta, inclusiv din România. Sunt convins că democrația americană va trece peste asta. Salut discursul serios și apelul la calm al președintelui-ales Joe Biden", a scris Ciolacu.