Iordache a vrut să pună în lege că redactarea hotărârilor trebuie făcută în momentul pronunțării hotărârii, ceea ce a stârnit reacții contrare din partea participanților din Comisie, inclusiv asociațiile profesionale. Iordache i-a păcălit pe toți.


UPDATE 8 În urma discuțiilor contradictorii și a certurilor din comisie, Florin Iordache a invocat moartea Regelui Mihai pentru a suspenda ședința. Este ora 17:08, deci după multe ore în care se știa deja de decesul Majestății Sale.

Stelian Ion a cerut ca dezbaterile să fie suspendate și pe perioada celor 3 zile de doliu național. Iordache a zis că da, dar se vor întâlni mâine, totuși, la ora 14, pentru a tranșa problema înființării direcției sau secției speciale pentru anchetarea magistraților.

UPDATE 7 Florin Iordache nu a mai rezistat și a recunoscut: „Oricum fiecare are o opinie formată și aceste dezbateri sunt doar pentru că se transmite LIVE”.

A urmat un schimb dur de replici, pe ton ridicat, între Cătălin predoiu și Șerban Nicolae. Ambii invocau lipsa de argumente a celuilalt pe tema înființării sau nu a unei direcții sau secții speciale pentru anchetarea magistraților.

Iordache a pus punct printr-o pauză de 10 minute.

UPDATE 6 Steluța Cătăniciu (ALDE) se declară convinsă de către UNJR că trebuie să fie înființată o direcție de anchetare a magistraților.

Ioan Cupșa (PNL) invocă cele aproximativ 4.000 de semnături ale magistraților care se opun modificărilor controversate și dacă acestea vor fi luate în considerare.

UPDATE 5 Senatorul Șerban Nicolae intervine și spune: „Nu fiți așa siguri că va fi o secție și nu o direcție, și veți vedea în plenul Senatului. Șeful acestei direcții ar trebui să fie cel puțin egal cu șeful DNA și DIICOT”.

Stelian Ion (USR) a încercat să combată argumentele lui Șerban Nicolae și să aducă în discuție raportul MCV, dar l-a întrerupt Iordache, care i-a spus să nu se refere la ce a spus Șerban Nicolae, ci să-și susțină punctul lui de vedere politic. Imediat, Iordache i-a permis lui Șerban Nicolae să comenteze spusele lui Stelian Ion.

Iordache l-a blocat apoi pe Stelian Ion să mai spună ceva.

„Ce se vrea prin această mișcare este să se dea o lovitură la coaste DNA, și a recunoscut-o și Șerban Nicolae”, a spus și Cătălin Predoiu.

UPDATE 4 „În ultimii ani, au fost dați afară din magistratură 14 judecători și 9 procurori.pentru săvârșirea de infracțiuni. Acesta este marele fenomen infracțional pentru care se crează acest „monstru”. UNJR nu reprezintă magistrații din România. Reprezintă o parte dintre ei și nu avem un răspuns legat de reprezentativitate. Ar trebui, însă, să acordăm mai multă atenție CSM, care este garantul independenței Justiției. Nu există nicio altă categorie pentru care s-a înființat o secție specială”, a spus Stelian Ion, deputat USR.

Steluța Cătăniciu (ALDE) a intervenit și l-a întrerupt pe Stelian ion pe motiv că „se filmează în sală. I-au atras toți atenția că toată ședința este transmisă public, în direct. Steluța Cătăniciu nu pare să fi înțeles și este împotrivă ca membrii comisiei să filmeze.

UPDATE 3 Lucrurile se precipită în comisie. Reprezentantul Parchetului general aduce argumente împotriva înființării unei direcții sau a unei secții de investigare a magistraților.

„Nu m-ați convins, doamna procuror”, a spus Iordache.

„Nu avem nici secție pentru investigarea deputaților și senatorilor, deci nu putem avea secții specializate pe meserii sau funcții”, a explicat reprezentanta Parchetului General.

„Nu m-ați convins, doamna, procuror”, a repetat Iordache.

„Pe mine m-a convins”, a replicat Stelian Ion, de la USR.

UNJR, prin judecătoarea Dana Gârbovan, susține înființarea acestei secții speciale, la fel ca și Florin Iordache.

Amintim că Dana Gârbovan a refuzat săptămâna trecută să răspundă lui Stelian Ion câți membri are UNJR și ce reprezentativitate are în rândul magistraților.

UPDATE 2 Discuții aprinse pe subiectul înființării Direcției speciale de investigare a magistraților, deși încă nu s-a ajuns la art. 88. Florin Iordahe și Steluța Cătăniciu susțin că la nivelul grupurilor lor s-a luat decizia de a nu se înființa această Direcție.

UPDATE 1 Schimb dur de replici între Steluța Cătăniciu (ALDE) și Ioan Cupșa și Iulia Scântei (ambii PNL). Motivul: Steluța Cătăniciu a formulat un amendament cu referire la completele de cinci judecători de la ICCJ. reprezentanta Parchetului general a avut o nelămurire legată de formulare, moment în care Cătăniciu a repezit-o și i-a spus că nu are dreptul să vorbească pentru că se referă la judecători, nu la procurori.

Membrii PNL i-au luat apărarea procurorului, argumentând că amendamentul Steluței Cătăniciu avea fracturi de logică.

***** Știrea inițială

Dezbateri pe marginea termenului în care se redactează hotărârile și motivările acestora. După mai multe opinii în care atât asociațiile profesionale, CSM, dar și membrii comisiei au explicat că nu este posibilă redactarea hotărârilor în momentul pronunțării, mai ales în situații de urgență, cum ar fi mandate de arestare.

Nu a existat nicio opinie care să susțină propunerea lui Iordache, ci doar argumente că nu este posibil.

Florin Iordache a părut că înțelege și a propus o soluție de compromis, votată apoi în unanimitate.

Surpriza a venit atunci când Andreea Uzlău, reprezentanta Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat că una s-a spus și alta s-a votat, în sensul că, deși s-a spus că termenul maxim va de de 90 de zile, în textul votat în unanimitate apărea exact ce a propus Iordache, adică redactarea hotărârii în același timp cu pronunțarea.

Iordache a devenit nervos și a repezit-o pe judecătoarea Andreea Uzlău, spunându-i că nu i-a dat cuvântul și nu i-a mai permis să vorbească. Ulterior, și UNJR, dar și USR au spus că nu este în regulă.Florin Iordache a permis apoi unele opinii noi, argumentări.

Cătălin Predoiu a venit cu un nou text de lege prin care a acordat un termen maxim de 90 de zile pentru redactarea hotărârii.

Inclusiv reprezentanta Guvernului a avut critici la soluția lui Florin iordache.

Ulterior, s-a votat cu o singură abținere, o formă a amendamentului care prevede redactarea în maxim 30 de zile a hotărârii, cu posibilitatea de prelungire cu alte 30 de zile.

Comisia specială condusă de Florin Iordache, artizanul OUG13, se află în a opta zi de dezbateri pe modificările legilor Justiției. Legea 303/2004 privind statutul magistraților a fost finalizată și trimisă la plenul Camerei Deputaților. Acum se discută legea 304/2004 privind organizarea judiciară.