Klaus Iohannis a transmis joi o scrisoare președinților celor două Camere ale Parlamentului, în care propune numirea în funcția de director al Serviciului de Informații Externe a lui Gabriel Vlase.

"Domnul Petru-Gabriel Vlase este vicepreședinte al Camerei Deputaților, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale. Domnul Petru-Gabriel Vlase este absolvent al Colegiului Național de Apărare, Universitatea Națională de Apărare, al Colegiului Superior de Securitate Națională, Academia Națională de Informații și doctor în științe militare și informații, Academia Națională de Informații", precizează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Gabriel Vlase e deputat din 2004.

În vârstă de 47 de ani, născut la Bacău, Vlase a absolvit în 1996 Institutul Politehnic București. În 2005 a terminat Colegiul Național de Apărare, Universitatea Națională de Apărare, după care a urmat un MBA la Universitatea "Gheorghe Asachi" Iași - 2006. În același ani a terminat Colegiul Superior de Securitate Națională, Academia Națională de Informații.

Din 2010 e dooctor în științe militare și informații, Academia Națională de Informații.

Omul lui Hrebenciuc

În 2015, HotNews.ro scria că Vlase a trecut ani de zile drept unul dintre apropiații lui Viorel Hrebenciuc. Numele său a apărut în dosarul lui Hrebenciuc privind retrocedările. Gabriel Vlase a negat ca ar avea vreo legătura cu acest dosar. Presa a menționat numele său și în alte scandaluri cu retrocedări încă de când deținea funcția de subprefect de Bacău (2001 - 2004).

Gabriel Vlase l-a asigurat pe Gheorghe Paltin Sturdza că va interveni pe lângă factori de decizie din județul Bacău pentru a-i facilita punerea în posesie asupra suprafețelor de pădure retrocedate ilegal, conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, citat de Agerpres.

Discuția a avut loc pe 6 august 2012, în cadrul unei întâlniri organizate la un hotel de deputatul Ioan Adam, prin intermediul deputatului de Brașov Constantin Niță.

Din discuțiile purtate cu acea ocazie, dar și din denunțul formulat de Ioan Adam, anchetatorii au concluzionat că deputatul Gabriel Vlase trebuia să primească, în schimbul ajutorului său, o sumă de bani ce urma să fie virată prin intermediul unei societăți de topometrie.

Gabriel Vlase e finul lui Corneliu Iacobov, cel care ispășește în prezent o pedeapsă de șapte ani de închisoare în dosarul RAFO.

În 2008, el anunța că Iacobov ar putea candida pe listele PSD, după ce fusese achitat într-un alt dosar.