Familia social-democrată europeană a salutat rezultatul obținut de PSD în alegerile parlamentare din 6 decembrie și avertizează împotriva tacticii „a la Trump” a liderului liberal Ludovic Orban.

Partidul Socialiștilor Europeni (PES) a felicitat luni PSD, membru al familiei social-democrate europene, pentru scorul de circa 30% obținut în alegerile de duminică și spune că această formațiune ar trebui să aibă posibilitatea de a forma guvernul.

„Voința poporului român trebuie acum respectată. Fiind cel mai mare partid după alegeri, PSD ar trebui să aibă prima oportunitate de a propune următorul prim-ministru și de a-și prezenta programul pentru guvernare. PSD are un plan puternic pentru a realiza progrese și o recuperare din criza COVID-19”, se arată într-un comunicat al PES

Serghei Stanișev, președintele PES, spune că PSD a câștigat încrederea cetățenilor români în timpul unei campanii electorale în care guvernul și-a folosit toată puterea pentru a încerca să delegitimizeze PSD.

„În calitate de câștigător al acestor alegeri, lui Marcel Ciolacu trebuie să i se ofere posibilitatea de a forma următorul guvern. Președintele Iohannis trebuie să își îndeplinească imparțial rolul constituțional și să reflecte voința exprimată în mod clar a alegătorilor români. El trebuie să deschidă calea către un guvern PSD ce poate aduce progres și stabilitate și poate gestiona criza COVID și redresarea economică”, a spus Stanișev.

Înaintea alegerilor, PES și-a exprimat îngrijorarea cu privire la tactica PNL și a președintelui Klaus Iohannis, avertizând că președintele poate refuza să accepte voința poporului român .

Duminică seară, la anunțarea rezultatelor primelor sondaje exit-poll, atât Marcel Ciolacu, liderul PSD, cât și premierul Ludovic Orban au pretins că partidele pe care le reprezintă au câștigat alegerile. Dar socialiștii europeni spun că Orban a avut o ieșire similară lui Donald Trump.

„La fel ca președintele american Donald Trump, Orban încearcă să se prezinte drept câștigătorul alegerilor, în ciuda faptului că a pierdut în mod clar votul”, mai arată comunicatul PES.