Politicianul italian David Maria Sassoli, în vârstă de 63 de ani, a fost ales să conducă Parlamentul European pentru o perioadă de doi ani și jumătate.

Sassoli devine astfel al șaptelea italian care conduce legislativul european, el succendându-i chiar unui alt italian, Antonio Tajani.

Un fost jurnalist TV, Sassoli este recunoscut în Italia, dar nu și în restul Europei. Totuși, deși candidatura sa a fost neașteptată, Sassoli nu este un necunoscut în rândul europarlamentarilor, dat fiind că a fost unul dintre vicepreședinții Parlamentului European în legislatura precedentă, prezidând de multe ori ședințele plenare.

Este membru al Partidului Democrat din Italia, care are a doua delegație ca mărime din rândul grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) din PE. Sassoli s-a născut la Florența, unde a și absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității.

Ulterior, a lucrat în cadrul mai multor publicații regionale și agenții de presă înainte de a se muta la Roma, unde a lucrat la televiziunea publică, ocupând poziții de la reporter de știri, la prezentator și chiar director general adjunct. În 2009, a abandonat cariera jurnalistică pentru a deveni europarlamentar, iar acum este la al treilea mandat consecutiv în Parlamentul European.

Sassoli și-a anunțat candidatura doar după finalul Consiliului European de marți, în contextul în care liderii statelor UE au propus alegerea unui socialist din estul Europei ca șef al Parlamentului, ca parte a pachetului de nume propuse pentru șefia principalelor instituții ale UE.

Și chiar dacă Parlamentul și-a proclamat în ultimele zile independența, mai mulți eurodeputați spunând că nu vor urma „indicațiile” șefilor de stat și guvern, socialistul Sassoli a câștigat fără mari probleme, în condițiile în care celelalte mari grupuri politice nici măcar nu au avut candidați pentru șefia legislativului.

Socialiștii, cu 154 de eurodeputați, reprezintă al doilea grup ca mărime din PE, după populari (PPE), care are 182 de deputați. Pe locul trei este grupul liberal Renew Europe, cu 108 de deputați.

Popularii și liberalii nu au concurat pentru șefia Parlamentului, astfel că Sassoli a avut doar trei contracandidați, de la grupuri mai slab reprezentate: Ska Keller (Verzi/74 de mandate), Sira Rego (GUE/NGL, 41 de deputați), și Jan Zahradil (ECR, 62 de deputați).

După ce i-au lipsit doar șapte voturi pentru a câștiga alegerile din primul tur, Sassoli a obținut 345 de voturi ân turul al doilea, fiind urmat de Jan Zahradil, cu 160, și Ska Keller, cu 119.