"Societatea este puternic polarizată. Am fost încă din 1990 o țară ruptă în două, dar tragedia este că în aproape treizeci de ani nu am reușit să reparăm această ruptură", spune sociologul Tufiș, într-o reacție rapidă pentru EURACTIV.ro.

Claudiu Tufiș este conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și membru titluar (cercetare) al Centrului pentru Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională.

Sociologul citat consideră că politicienii au avut întodeauna interes să țină societatea divizată:

"Nu am reușit pentru că ne-am uitat în gura politicienilor, care întotdeauna au avut un motiv meschin pentru a ne ține divizați."

La nivel de societate civilă, ruptura a rămas, adaugă dl. Tufiș. 

 "Nici noi, cetățenii, nu am încercat să reparăm singuri ruptura. De la anticomuniștii "puri", cititori de "22", Liiceanu et co., care nu ar discuta cu pesediștii sub nicio formă, de parcă ar fi leproși, și până la pesediștii consumatori de Antena 3 și care văd în tinerii din București doar "marionete tefeliste controlate de Soros",

nimeni nu a fost interesat de o relație normală, bazată pe dialog, între cele două grupuri." - consideră Claudiu Tufiș.

Alte opinii ale sociologului:
  • Nu știu dacă un dialog va reuși să apropie sau nu cele două tabere, dar știu cu siguranță că demonizarea celuilalt nu a fost și nu va fi niciodată o soluție pentru o asfel de polarizare.
  • Între cele două tabere există în acest moment doar ură (printre cei mai radicali) și lipsă de încredere (în rest). 
  • Apropierea nu poate fi realizată decât prin îndepărtarea urii și prin reconstruirea încrederii, un lucru foarte greu, dar nu imposibil.
  • Trebuie căutate temele pe care există măcar un acord minim între cele două grupuri și construit de acolo.

Altfel, vom continua să ne înjurăm unii pe alții și ne vom adânci și mai mult în noroiul în care suntem.

 Mesajul inițial postat de Claudiu Tufiș pe contul său de Facebook: "Sunt printre ei oameni pentru care cinci lei înseamnă, poate, o masă în plus"

"Nu știu despre voi, dar eu mâine îi iubesc pe pesediștii care vin la miting.


Unii vor veni din convingere, alții vor veni din teamă iar alții poate din curiozitate sau doar ca să mai vadă și ei Bucureștiul.

Orice motive ar avea, sunt la fel de valide ca ale mele când ies să protestez împotriva PSD-ului.

Iar dacă am avea mai mult cap, în loc să organizăm contramanifestații mâine ar trebui să le dăm, pe unde îi vedem, o sticlă de apă sau un pachet de biscuiți sau un măr sau ce putem. Pentru că mulți dintre ei vor cam face foamea. Sunt printre ei oameni pentru care cinci lei înseamnă, poate, o masă în plus.

În loc să îi urâm și să strigăm la ei așa cum strigau feseniștii la noi în Piața Universității poate că mâine ar trebui să îi iubim și atât."