Soluțiile adoptate de Marea Britanie în locul grațierii - închisori private și brățări electronice
Ambasadorul britanic în România, Paul Brummell, a vorbit, vineri, referitor la proiectul de ordonanță privind grațierea și organizarea unui referendum pe această temă, despre modul diferit în care Marea Britanie a gestionat problema închisorilor.
Diplomatul britanic a povestit, la Alba Iulia, despre soluțiile diferite pe care Marea Britanie le-a adoptat în privința crizei locurilor din închisori și cum a gestionat această criză și s-a oferit să discute cu autoritățile române pentru a le împărtăși din experiența lor, având în vedere că aceasta este o problemă cu care nu doar România se confruntă.
"Ministerul Justiției a explicat că este o problemă aici în ceea ce privește populația din închisori, care este mai mare decât capacitatea. Este o problemă nu numai pentru România. În Marea Britanie am adoptat diferite soluții, de exemplu închisori private sau alternative pentru închisori - brățări electronice. Suntem absolut gata să discutăm cu autoritățile române experiența noastră. Poate să fie interesantă și folositoare pentru România, poate să nu fie", a declarat ambasadorul.
Brummel a afirmat că modificarea Codului penal și legea grațierii este o problemă internă a României, dar este de părere că ar putea fi împărtășită experiența britanică în această privință și că este important ca toate părțile interesate să aibă o discuție transparentă, în care să-și expună punctele de vedere.
"Nu este pentru diplomații străini de a spune care trebuie să fie legislația. Este ceva pentru România (...) și cred că este important să aibă toți puncte de vedere, toate părțile interesate în această privință", a afirmat ambasadorul, potrivit Agerpres.
Brummel a adăugat că Marea Britanie are o colaborare de lungă durată cu Ministerul Justiției și cu instituțiile de justiție și poliție din România și că ar putea exista un schimb de experiență în ceea ce privește modalitatea rezolvării situației suprapopulării închisorilor, despre care cunoaște faptul că este o problemă reală.
Cu privire la organizarea unui referendum, ambasadorul Marii Britanii a spus că nu se poate pronunța ca diplomat străin dacă este sau nu necesar.
"Nu pot să spun din punct de vedere al unui diplomat străin dacă trebuie să fie un referendum sau nu. Este o întrebare internă pentru România. Dar cred că demonstrează faptul că este important să fie o discuție transparentă cu toate părțile pentru a găsi drumul cel mai eficient pentru probleme din țară", a conchis Paul Brummell.
Comentarii