PSD-PNL ar obține 43,7% din voturi la alegerile europarlamentare, AUR - 20,6%, iar Alianța Dreapta Unită - 13,7%, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Comasarea alegerilor

57.2% dintre români au o părere bună despre comasarea pe 9 iunie a alegerilor pentru Parlamentul European și a alegerilor locale, în timp ce 36.2% au o părere proastă. 5.9% nu știu  sau nu pot aprecia, iar 0.7% nu răspund.

Au o părere bună despre comasare 76% dintre votanții PSD-PNL, 50% dintre votanții AUR și 47% dintre votanții ADU. Au o părere proastă despre comasare 20% dintre votanții PSD-PNL, 47% dintre votanții AUR și 51% dintre votanții ADU.

Au o părere bună despre comasare în proporții ceva mai mari decât media în  special persoanele cu studii superioare, gulerele albe si cei cu venituri foarte ridicate. Au o părere proastă despre comasare în special gulerele albastre, locuitorii din București și cei cu venituri scăzute.

Candidatura PSD si PNL pe liste comune la europarlamentare si separate la locale

36.9% din totalul populației are o părere bună despre decizia PNL și PSD ca la alegerile europarlamentare să candideze pe liste comune (sa facă o alianță), iar la alegerile locale sa candideze separat. 51.3% au o părere proastă despre această decizie. 10.8% nu știu sau nu pot aprecia, iar 1% nu răspund.

Au o părere bună despre candidatura comună, respectiv separată la cele două tipuri de alegeri 64% dintre votanții PSD-PNL, 18% dintre votanții AUR și 35% dintre votanții ADU, în timp ce o părere proastă au 28% dintre votanții PSD-PNL, 74% dintre votanții AUR și 56% dintre votanții ADU.

Au o părere bună despre decizia PNL și PSD ca la alegerile europarlamentare să candideze pe liste comune, iar la cele locale pe liste separate în special inactivii potențial activi, persoanele care nu au cot pe social-media și cei cu venituri foarte ridicate. Împărtășesc opinia contrarie în special locuitorii din București si din regiunea Nord-Vest.

Estimare participare vot alegeri europarlamentare

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” vor merge la vot și 10 ”sigur da” vor merge la vot, 12.5% dintre români au ales 1, 1.2% au ales 2, 1.2% au ales 3, 1.4% au ales 4, 5.7% au ales 5, 2% au ales 6, 5.6% au ales 7. 6.4% indică 8, 4.7% 9 și 59.1% indică 10. 0.2% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Intenția de vot pentru partide politice la alegerile europarlamentare – raportat la respondenții care își exprimă preferința pentru un partid din listă (75.3%  din total eșantion)

Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (75.3% din total eșantion), 43.7% dintre români ar vota cu  alianța PSD - PNL, 20.6% cu AUR, 13.7% cu Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD). Pentru SOS Romania ar vota 6.4% dintre români, iar pentru UDMR ar vota 3.9% dintre alegători. Pro România ar obține 3.7%, Alianța AER (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român) 3.4%, REPER 0.9%. 3.7% dintre respondenți își exprimă preferința pentru alt partid.

Intenția de vot pentru partide politice la alegerile locale (pentru Consiliul Local al orașului / comunei) – raportat la respondenți care își exprimă preferința pentru un partid din listă (83.5% din total eșantion)

Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (83.5% din total eșantion), 30.6% dintre alegători indică PSD, 25.6% PNL, 17.4% AUR, 9.8% Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei), 4.3% SOS Romania, 4% UDMR, 3.1% Alianța AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român), 2.4% Partidul Pro România, iar 2.7% alt partid.