Actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se situează pe primul loc în intențiile de vot pentru alegerile prezidențiale, cu o cotă de 26,7%, urmat de președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu - 17,8% și de liderul USR, Elena Lasconi.

Apoi urmează liderul SOS România, Diana Șoșoacă, liderul PNL, Nicolae Ciucă - 11,9% și liderul AUR, George Simion - 11,2%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Aproape trei sferturi dintre români spun că în mod cert vor merge la vot.

Estimare participare alegeri prezidențiale

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” voi merge la vot, 6.2% dintre români au ales 1, 0.2% au ales 2, 0.5% au ales 3, 0.8% au ales 4, 5% au ales 5, 1.8% au ales 6, 3.2% au ales 7. 4.4% indică 8, 3.9% - 9 și 73.4% - 10. 0.6% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.

Votanții PSD și ai PNL, persoanele cu vârsta peste 30 de ani, cele cu educație superioară și gulerele albe declară într-o proporție mai mare decât media că vor merge cu siguranță la vot.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Turul I

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (85.8% din total eșantion), 26.7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană – independent (comparativ cu 23.7% în mai  2024), 17.8% pentru Marcel Ciolacu – PSD (18,2% în mai), 14.3% pentru Elena Lasconi – USR (măsurată în premieră în 2024; comparativ, în mai, Cătălin Drulă înregistra 8,6% din opțiuni), iar 13.4% pentru Diana Șoșoacă - SOS Romania (12,5% în mai). Pentru Nicolae Ciucă – PNL ar opta 11.9% dintre alegători (11,5% în mai), pentru George Simion - AUR 11.2% (13,5% în mai), iar pentru Kelemen Hunor - UDMR 3.4% (5,5% în mai). 1.2% spun că ar vota alt candidat (0,8% în mai). Dacian Cioloș nu a mai fost măsurat în sondajul din luna iunie.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Scenarii turul al II-lea

Mircea Geoană vs. Marcel Ciolacu

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 63.7% dintre respondenți care au ales un candidat ar vota cu Secretarul General Adjunct al NATO, iar 36.3% cu liderul PSD.

Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, 63.7% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe Secretarul General Adjunct al NATO, iar 36.3% pe liderul PNL.

Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciucă

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, 54.6% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe liderul PSD, iar 45.4% pe liderul PNL.

Mircea Geoană vs. Elena Lasconi

Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și Elena Lasconi, 66.2% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe Secretarul General Adjunct al NATO, iar 33.8% pe lidera USR.

Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 58% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 42% pe lidera USR.

Nicolae Ciucă vs. Elena Lasconi

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, 51.6% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe liderul PNL, iar 48.4% pe lidera USR.