Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, și primarul Clujului, Emil Boc, sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor.

Aceștia sunt urmați de premierul Marcel Ciolacu și de senatorul Diana Șoșoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de președintele Klaus Iohannis, de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și de liderul USR, Cătălin Drulă, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Președintele Klaus Iohannis, fostul primar al Capitalei Gabriela Firea și senatorul Diana Șoșoacă sunt pe primele trei poziții ca notorietate, Șoșoacă situându-se din acest punct de vedere înaintea lui Kovesi și Geoană. Clasamentul notorietății este încheiat de George Simion, Cătălin Drulă, ultimul fiind Ilie Bolojan.

Directorul general al INSCOP Research Remus Ștefureac remarcă nivelul de încredere în Diana Șoșoacă, despre care afirmă că este ”peste așteptări” și pe care îl explică prin ”existența unor segmente din populație care rezonează la mesaje ultra-radicale, un veritabil turnesol al unei stări de nemulțumire profundă”.

Notorietate personalități publice

Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 100% dintre respondenți declarând că au auzit de el.  Șeful statului este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94.6%, Diana Șoșoacă cu 93.8%, Emil Boc cu 93.7%, Mircea Geoană cu 92.2% și Marcel Ciolacu cu 92%. 86.5% dintre cei intervievați spun că au auzit de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, 83.8% de liderul liberal Nicolae Ciucă și 81.4% de liderul AUR George Simion. Liderul USR Cătălin Drulă beneficiază de o notorietate de 41.6%, în timp ce Ilie Bolojan de 34.3%.

Încredere personalități publice

Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii cu 36.3% încredere multă și foarte multă. Secretarul General Adjunct al NATO este urmat de Laura Codruța Kovesi cu 34.3% încredere multă și foarte multă și Emil Boc cu 32.4%. Clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 25.3%, Diana Șoșoacă cu 22.7%, Gabriela Firea cu 21.4% și George Simion cu 20.7%.  În Nicolae Ciucă au încredere multă și foarte multă 19.1% dintre cei intervievați, iar în Klaus Iohannis 16.2%. Ilie Bolojan beneficiază de un capital de încredere de 12.9%, iar Cătălin Drulă de 6.7%.