Opțiunile politice ale românilor sunt influențate deja de invadarea Ucrainei de către Rusia, arată rezultatele unui recent sondaj politic.

Sondajul național INSCOP Monitor, cu date culese în perioada 2-7 martie, arată că PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32% (o ușoară scădere de la 32,7% în februarie). Social-democrații sunt urmați de PNL care revine pe locul 2 cu 19,9%, de la 16,6% în februarie.

Liberalii au trecut de AUR, care a coborât la 18,9% din intențiile de vot, de la 22,4% în sondajul anterior. Preferințele pentru USR sunt relativ constante - 10,8% din opțiuni (comparativ cu 10,3% în februarie).

„Efectele războiului asupra opțiunilor politice ale românilor încep deja să se vadă”, susține Remus Ștefureac, președintele INSCOP, într-un mesaj postat pe Facebook.

Dacă PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior invaziei rusești din Ucraina, creșterea ușoară a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui Klaus Iohannis și a premierului Nicolae Ciucă, spune Remus Ștefureac. Politologul apreciază că liberalii câștigă puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE.

„Scăderea ușoară a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media și adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid”, punctează Remus Ștefureac.

El adaugă că, în acest moment, nu se știe dacă efectele războiului din Ucraina asupra intenției de vot sunt temporare, datorate contextului emoțional, sau se vor adânci. „În mod cert, modul în care partidele aflate la putere vor gestiona imensele provocări de securitate, dar și socio-economice, vor influența puternic opțiunile electorale”, punctează acesta. 

Ștefureac menționează că și poziționarea față de agresiunea Rusiei și consecințele acestei invazii pentru securitatea și calitatea vieții în România vor avea efecte asupra intenției de vot. 

Sondajul INSCOP MONITOR, reprezentativ la nivel național, a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect inițiat de STRATEGIC Thinking Group/Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022, pe un eșantion de 1.077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.