Un partid susținut de Klaus Iohannis și Dacian Cioloș ar fi votat de 35% dintre respondenții unui sondaj realizat de Agenția de rating politic, în timp ce liberalii și social-democrații ar obține scoruri apropiate la alegerile parlamentare.

PNL este cotat cu 35% din intențiile de vot, iar PSD – cu 34%, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, potrivit sondajului publicat marți și realizat în perioada 2-6 decembrie. 

Mișcarea Populară s-ar clasa pe locul al treilea, cu 7,5%, urmată de ALDE – cu 6,5%. Cu 2,5%, UNPR, partidul condus de fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, nu ar intra în Parlament.

În cazul în care ar apărea un nou partid susținut de președintele Klaus Iohannis și de premierul Dacian Cioloș, 41% dintre respondenți și-ar păstra opțiunile de vot, în timp ce 35% ar vota pentru o astfel de formațiune.

La întrebarea dacă este o soluție bună sau proastă ca Dacian Cioloș să fie președintele PNL, 41% au spus că este o soluție bună și tot 41% că este o soluție proastă. 18% nu au răspuns sau au spus că nu știu.

Dintre votanții liberalilor, 55% consideră că este o soluție bună, iar 31% că e o soluție proastă.

Referitor la preluarea președinției PSD de către vicepremierul Vasile Dâncu, 30% apreciază că este o soluție proastă, iar 29%, bună. 41% nu au răspuns sau au spus că nu știu.

Votanții PSD sunt și ei indeciși: 33% spun că Dâncu e o soluție bună, 33% că e proastă, iar 34% nu au răspuns sau au spus că nu știu.

51% dintre cei chestionați consideră că este nevoie de un nou partid politic, iar 44% resping această idee. Doar 6% cred că actualele partide apără interesele alegătorilor, în timp ce 70% sunt de părere că mai degrabă apără interesele liderilor de partid.

60,5% spun că actualele partide se pot reforma, iar 31% susțin contrariul.

Pentru 48,5%, cel mai important criteriu pentru a selecta politicieni credibili este să nu fie corupți, pe locul doi situându-se competența – 21%. Să nu fie urmăriți sau condamnați penal reprezintă un criteriu important pentru 9% dintre respondenți.