Sondajele publicate în campanie dau un câștigător detașat - PSD, dar și un număr de nehotărâți, care, dacă vor vota, pot modifica procentele date de sondajele de opinie, dar nu și clasamentul.

În sondajele Avangarde, Sociopol, TNS și IRES, PSD se află pe primul loc, cu procente între 40 și 44%.

PNL se află pe poziția a doua, cu excepția sondajului TNS, comandat de USR, care-i plasează pe liberali - cu 18% - în spatele PSD și a partidului lui Nicușor Dan.

Partidul Național Liberal are cel mai mare procent în sondajul Sociopol - 31% și cel mai mic în cel al TNS - 18%.

ALDE și PMP trec de pragul electoral în toate sondaje, la fel și UDMR - cu excepția TNS, unde Uniunea Democrată a Maghiarilor din România are doar 3%.

21% dintre repondenții IRES au spus că sigur nu merg la vot, în timp ce 28% au susținut că probabil vor vota. Există și nehotărâți, între 3 și 17%.

Sociologul Barbu Mateescu notează că există o modificare semnificativă față de alegerile până acum, fiind introduse, în premieră, pe liste peste șase sute de mii de persoane cu domiciliul sau reședința în afara țării.

"Logica alegerilor rămâne aceeași ca până acum - prezența mare defavorizează în principal PSD sau ALDE - însă matematica din spate se schimbă nițel. Prezența la vot e o fracție (voturi exprimate / oameni înscriși pe liste) iar numitorul nu mai este 18,2 milioane, ca până acum, ci 18,9 milioane", scrie, pe blogul său, Mateescu.