Candidata PSD Gabriela Firea și candidatul USB Nicușor Dan se află pe primele poziții în cursa pentru Primăria Capitalei în două sondaje publicate joi. Alianța PSD-UNPR se află pe primul loc în intențiile de vot pentru Consiliul General.

Potrivit unui sondaj realizat de IRES la comanda Digi 24, Firea este creditată cu 45% din intențiile de vot, Nicușor Dan - cu 25%, Robert Turcescu (candidatul PMP) - cu 11% și liberalul Cătălin Predoiu - cu 10%.  

Aceste procente reprezintă opțiunile celor care au precizat că se vor prezenta la vot.

62% dintre repondenți au spus că sigur vor vota duminică, 21% au precizat că probabil vor vota, 6% - probabil nu vor vota și 10% - sigur nu vor vota.

Procentele scad dacă sunt luate în calcul toate opiniile celor care au răspuns la chestionar. Astfel, Gabriela Firea are 28%, Nicușor Dan - 15%, Robert Turcescu - 7% și Cătălin Predoiu - 6%.

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 20 mai - 1 iunie. Peste 6.600 de persoane au participat, marja de eroare fiind de 1,4%.

Un alt sondaj, realizat de TNS, a fost prezentat de candidatul Uniunii Salvați Bucureștiul Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

Conform acestui sondaj, Gabriela Firea are 34% din intențiile de vot, Nicușor Dan - 16%, Cătălin Predoiu - 11% și Robert Turcescu - 5%.

”Îi invit pe reprezentanții PNL să studieze baza de date pentru a verifica acuratețea rezultatelor. Ele arată foarte clar că eu sunt pe locul doi, Cătălin Predoiu este pe trei. Domnule Predoiu, aștept să vă respectați angajamentul și să vă retrageți din cursă”, a spus Nicușor Dan, referindu-se la propunerea lui Predoiu ca partidele de dreapta să facă împreună un sondaj de opinie, iar candidații mai slab cotați să-l susțină pe candidatul cel mai bine plasat în acest sondaj. 

Sondajul TNS a fost realizat telefonic, în perioada 31 mai - 1 iunie.

Alianța PSD-UNPR, pe primul loc în intențiile de vot pentru Consiliul General

Când a venit vorba de partidul cu care vor vota pentru Consiliul General al Municipiului București, cei care au confirmat că există șanse să meargă la vot au declarat că vor pune ștampila pe Alianța PSD+UNPR - 38%, Partidul Național Liberal, PNL - 23% și Partidul Uniunea Salvați Bucureștiul (USB) - 15%.

Partidul Mișcarea Populară (PMP) ar obține 11%, iar Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) - 7%.

Candidații cu probleme în justiție, preferați de bucureșteni

În cursa pentru funcția de primar al Sectorului 1, pe primul loc în intențiile de vot, potrivit sondajului IRES, se află candidatul PSD-UNPR Dan Tudorache - cu 22%, urmat de liberalul Alexandru Nazare - 16%.

La Sectorul 2, senatorul Dumitru Pelican, candidatul Partidului Ecologist Român, este preferat de 16% dintre repondenți, urmat de Dan Cristian Popescu (PNL) și Mihai Toader (PSD-UNPR) - cu câte 13%. 

În ciuda faptului că este urmărit penal, social-democratul Robert Negoiță ar fi votat de 55%, la Primăria Sectorului 3, în timp ce candidata liberalilor Cristina-Ancuța Pocora are doar 5%.

La Sectorul 4, Daniel Băluță (PSD-UNR) are 19%, iar Răzvan Sava (PNL) - 13%. 

Un alt candidat urmărit penal, Marian Vanghelie (Partidul Dreptății Sociale), se află pe prima poziție la Sector 5 - cu 15%. Pe poziția a doua se află liberalul Ovidiu Raețchi -12%, urmat de social-democratul Daniel Florea - 11%.

La Sectorul 6, pe primul loc se află independentul Ștefan-Viorel Florescu, declarat incompatibil de ANI, - 18%, secondat de social-democratul Gabriel Mutu (14%), și el urmărit penal.