Eurodeputata olandeză Sophie In't Veld și-a expus intenția de a prelua conducerea grupului Renew Europe, al treilea ca mărime din Parlamentul European, după ce actualul șef, Dacian Cioloș, a anunțat că va demisiona.

Cioloș a fost ales președinte al USR PLUS și a spus că vrea să se concentreze asupra activității din partid, urmând să renunțe la poziția de președinte al grupului Renew din Parlamentul European.

Într-o declarație pentru EURACTIV.com, Sophie In't Veld și-a exprimat intenția de a-i prelua funcția.

„În calitate de lider al grupului, ar fi misiunea mea să consolidez și să ne consolidăm familia politică. Suntem mai mult decât suma părților, suntem o alianță pentru Europa”, a declarat eurodeputata olandeză sâmbătă pentru EURACTIV.

„Am asistat și am susținut cu pasiune extinderea familiei noastre politice. Cred că trebuie să reconstruim zona de centru politic din Europa și Renew este în pole position pentru a face acest lucru”, a adăugat ea.

Dacian Cioloș a fost ales președinte al grupului la începutul actualei legislaturi europene, după alegerile din mai 2019, învingând-o chiar pe Sophie In't Veld în cursa pentru șefia grupului. Renew Europe a fost format prin alianța partidelor ce formau grupul ALDE în legislaturile anterioare, cu europarlamentarii La République En Marche!, partidul președintelui francez Emmanuel Macron, și cei ai USR PLUS.

Cioloș a declarat încă din urmă cu câteva săptămâni că, dacă va fi ales șef al USR PLUS, va renunța la președinția grupului Renew din Parlamentul UE, deoarece conducerea partidului ar fi o slujbă cu normă întreagă. Surse din grupul Renew au spus totuși pentru EURACTIV că Cioloș nu era pe placul majorității delegațiilor naționale și ar fi putut fi forțat să plece chiar și dacă nu ar demisiona.

Încă nu este clar când va demara Renew procesul de alegere a noului lider, dar o sursă de partid a spus că acest lucru ar trebui făcut „cât mai curând posibil” pentru ca grupul să nu rămână fără leadership chiar la jumătatea mandatului Parlamentului European, moment în care se schimbă conducerea legislativului UE.