Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri că este necesar ca și statul român să aibă o aeronavă oficială în viitor, care să deservească Administrația Prezidențială, Guvernul și celelalte instituții.

"O chestiune pe care statul român, din punctul meu de vedere, trebuie să o rezolve și îmi asum acest lucru, chiar dacă voi atrage critici. La fel cum alte state din lumea aceasta au o aeronavă oficială, eu cred că și statul român e necesar să aibă așa ceva, care să deservească Administrația Prezidențială, Guvernul și celelalte instituții, pentru că de foarte multe ori, poate e cazul și acum, la această vizită (a președintelui Klaus Iohannis în Japonia - n.r.), inclusiv dumneavoastră, presa, când mergeți în anumite deplasări, cred că ar fi mult mai facil să se întâmple în mod organizat și împreună cu toată delegația oficială. Eu cred că e un standard pe care trebuie să îl atingem și noi și e nevoie de așa ceva", a spus Grindeanu la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a adăugat că subiectul cumpărării de către stat a unui avion prezidențial este mai vechi și "toată lumea a fugit de așa ceva", pentru că nu au vrut să fie li se reproșeze astfel de cheltuieli.

"Eu cred că e necesară această cheltuială. (...) În momentul în care ai o aeronavă de acest tip, cum vorbeam mai devreme, cred că lucrurile sunt transparente la maxim, pentru că sunt cât se poate de clare. De aceea, eu consider că - sigur, nu se poate pe bugetul anului 2023 sau în viitorul imediat apropiat - în viitor trebuie să ne asumăm lucrurile astea, chiar dacă ar putea părea, dacă o judeci într-o cheie populistă, că e un minus. Nu e așa", a afirmat acesta.

Ulterior, într-o declarație de presă tot la Parlament, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a spus că "a venit momentul să luăm și această decizie".

"Ce ne dorim de la România în viitor? O Românie normală, în care șeful statului are o aeronavă și cu demnitate reprezintă România, pentru că este președintele pe care noi l-am ales. Nu neapărat votul nostru, dar majoritatea l-au ales. Eu cred că un stat de mărimea, pretențiile și poziția României în interiorul UE și NATO merită să aibă o aeronavă prezidențială și această discuție să fie închisă", a spus Ciolacu.

Șeful PSD a mai adăugat că asta nu înseamnă că va călători doar președintele cu ea, ci se pune la dispoziția statului român, iar cheltuielile sunt "deschise".

El a mai adăugat că toate statele civilizate au aeronave prezidențiale.