Senatoarea Diana Șoșoacă a criticat, într-o declarație politică în Senat, inițierea de sancțiuni împotriva sa de către Ministerul de Externe al Ucrainei.

Reacția vine după ce senatoarea a depus un proiect de lege cu privire la denunțarea Tratatului încheiat cu Ucraina în 1997 și a solicitării începerii demersurilor pentru anexarea pe cale diplomatică a teritoriilor românești deținute ilegal de aceasta.

Șoșoacă a explicat că demersul ei se circumscrie atribuțiilor unui parlamentar pentru care există imunitate parlamentară conform art. 72 Constituție, care nu poate fi ridicată niciodată pentru vot, inițiative legislative, opinii și declarații politice.

"Ucraina, un stat fără granițe stabilite cu vecinii și neînregistrate la ONU, s-a gândit să bage frica în oricine altcineva ar îndrăzni să mai facă acest gest și a anunțat oficial că va impune sancțiuni împotriva senatoarei Diana Iovanovici-Șoșoacă, declarând-o persona non grata în Ucraina și o amenințare la adresa securității și siguranței naționale a Ucrainei, fapt fără precedent și inacceptabil din orice punct de vedere ai privi lucrurile", a declarat senatoarea.

Ea a arătat că la câteva ore de la anunțul MAE ucrainean, "pe site-ul celor condamnați la moarte ai Ucrainei a apărut și numele Senatorului Diana Iovanovici-Șoșoacă, cu toate datele de identificare, astfel ca racheții care trebuie să își pună în aplicare planul de ucidere al subsemnatei să aibă acces direct la numărul de telefon și adresa de domiciliu".

Șoșoacă a acuzat autoritățile de la București tac mâlc, iar la fel ca atunci când "românii noștri din teritoriile ocupate abuziv de Ucraina au fost măcelăriți și abuzați, când preoți români de acolo au fost omorâți sau abuzați fizic, când s-au închis bisericile și românilor de acolo li s-a interzis limba română, slujbele ortodoxe și folosirea limbii române în biserică, când li s-au demolat școlile și li s-a interzis limba română în școli, când Bâstroe a fost dragat, distrugând Delta Dunării, ca să aflăm că statul român și-a dat acordul pentru acest masacru al patrimoniului nostru natural, fiind semnate acte în acest sens".

Ea transmite și că, din momentul amenințării cu moartea venite din partea statului ucrainean la adresa ei, a fost sunată zilnic de nenumărați cetățeni ucraineni și amenințată direct telefonic, este urmărită de mașini cu numere ucrainene.

Reamintim că, în urmă cu aproape o săptămână, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, a anunțat inițierea de sancțiuni împotriva senatoarei Diana Șoșoacă, după ce aceasta a depus un proiect de lege privind anexarea de către România a unor teritorii din Ucraina.

MAE din Ucraina consideră că senatoarea reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.