Sergiu Moroianu a fost exclus din Uniunea Salvați România în urma acuzațiilor legate de comunicarea în campanie a USR, dar și a asocierii partidului cu Soros și activiștii LGBT. Nicușor Dan: „Este o decizie tristă”.

Decizia a fost luată vineri seara de Biroul Politic Național al USR. Decizia a fost confirmată și de președintele USR, Nicușor Dan, care a fost citat de news.ro: „Este o decizie tristă”.

Soțul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, a acuzat echipa de comunicare/campanie a USR că „a asociat imaginea USR cu activiștii lgbt și cu Soros”.

Replica imediată a lui Nicușor Dan a fost că Moroianu a lansat în spațiul public afirmații mincinoase, multe fiind similare cu ale adversarilor USR.

Scandalul a fost declanșat de Sergiu Moroianu, soțul lui Clotilde Armand, care a adus mai multe acuze USR și unor persoane din partid, într-o postare pe Facebook.

„Am obținut în București mai puțin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat în jumătate din scorul partidului de apartament PPDD în 2012! (...) Venit la USB inițial ca voluntar, Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Știe cineva datele financiare ale serviciilor lui Păun? Comisia de Arbitraj i-a cerut în mod repetat lui Matei Păun și echipei sale să-și depună fișa de simpatizant USR. (...) Un alt membru al echipei lui Păun este Mihai Polițeanu, descris de Alina Mungiu-Pippidi drept fostul ei șofer personal, ulterior trecut în slujba Monicăi Macovei, în prezent șeful ONG-ului «Inițiativa România». Politeanu a plecat din grupul de voluntari USR în momentul când i-a fost cerută fișa de simpatizant. Ulterior, a fost recuperat în secret de Păun”, a scris Moroianu.

El susține că Matei Păun este un personaj controversat, despre care cei din USR nu știu unde și pentru cine a lucrat, ce avere și surse de venit are, ”nici măcar ce cetățenie are”.

Sergiu Moroianu acuză faptul că în campanie Păun ar fi declanșat o campanie de denigrare și sabotaj la adresa Clotildei Armand, principalul vector de imagine al USR, cerându-le filialelor să nu o invite pe soția sa, dar interdicția nu a fost respectată.

Soros ”lovește” din nou

„Banii USR au fost cheltuiți prostește pe sondaje de opinie false la supra-preț și pe "servicii de consultanță" contractate fără licitație sau transparență, inclusiv pentru salariul consistent al lui Păun, om fără nicio pregătire în conducerea unei campanii politice, mai ales a unui partid cinstit”.

Moroianu îl mai acuză pe Păun că ar fi purtat în privat discuții cu PNL în numele USR și că ar fi încercat să o determine pe Clotilde Armand să "atace" la TV niște membri PNL pe care ea nu-i  cunoștea: „În urma refuzului primit, Păun a filtrat invitațiile Clotildei la TV în perioada campaniei electorale, neinformând-o când era invitată”.

Sergiu Moroianu este nemulțumit de faptul că Păun a asociat imaginea USR cu activiștii LGBT și cu Soros, ”încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el”, și cere explicații Biroului Național al USR pentru tolerarea acestei situații.

Nicușor Dan: Afirmații mincinoase

Liderul partidului i-a luat apărarea lui Matei Păun, precizând că acesta a activat voluntar, sacrificându-și timpul personal, fără să ceară nimic în schimb, atât la locale, cât și la parlamentare.

„A muncit în baza unui mandat dat de Biroul Național, pe care nu l-a depășit niciodată. A avut în întreaga campanie electorală susținerea mea și a Biroului Național”, a reacționat, tot pe Facebook, Nicușor Dan.

„Sunt mâhnit și uluit că Sergiu Moroianu lansează în spațiul public afirmații mincinoase, multe dintre ele similare cu ale dușmanilor politici ai USR”, a mai scris Dan.