Spiegel despre Iohannis: Diletantul

Președintele României, membru al minorității germane, a candidat cu promisiunea unor mari reforme, dar exercitarea mandatului său este un dezastru, scrie revista Spiegel. Ultima gafă: conflictul cu un erou al revoluției din 1989.
Pentru lupta împotriva dictaturii comuniste și rolul său în revoluția din 1989, Laszlo Tokes a fost decorat în 2009 cu Ordinul Steaua României, cea mai importantă decorație a statului român. La începutul lui martie, ordinul a fost revocat de președintele Klaus Iohannis, el însuși membru al unei minorități și autodeclarat anticomunist - deși nu are niciun trecut eroic.
Propunerea pentru retragerea decorației a venit de la „comitetul de onoare” al ordinului, compus din naționaliști, foști membri ai aparatului comunist de stat și politicieni condamnați pentru corupție.
Motivarea președintelui este halucinantă: Tokes nu ar recunoaște România ca stat și Constituția ei. Detalii? Nici urmă. Iohannis și-a bazat decizia exclusiv pe recomandarea „comitetului de onoare”.
Acest comitet decisese că o cerere a lui Tokes ca Ungaria să devină „putere protectoare” a intereselor minorității maghiare din România este egală cu separatism. Chiar comisarul român Corina Crețu, ea însăși decorată cu Ordinul Steaua României, l-a acuzat pe Tokes că ar „submina fundamentul statului român” și ar căuta „distrugerea” acestuia. (…)
Victoria lui Iohannis la alegerile din 2014 fusese un semn de speranță pentru România și era privită drept un triumf asupra cleptocrației postcomuniste. La preluarea mandatului, la fix o zi după comemorarea a 25 de ani de la căderea lui Ceaușescu, Iohannis promitea „România lucrului bine făcut”: o țară democratică, un stat de drept, o luptă fermă împotriva corupției.
Între timp, mai tot ce se vorbește despre Iohannis se referă la decizii negândite sau prea puțin gândite. Mulți alegători sunt dezamăgiți, comentatorii îi reproșează o președinție diletantă și tăcerea prelungită.
Aceasta a devenit marca prezidențială: tăcerea atunci când vocea sa de șef de stat este necesară în chestiuni de politică internă, afaceri de corupție sau legi controversate. Dacă ia poziție, atunci mai degrabă postează un mesaj scurt pe Facebook.
Când semnează legi pare că nu le citește cu atenție. În decembrie anul trecut semna o lege care instaura pensii speciale pentru parlamentari și înalți funcționari. La scurt timp, legea a fost declarată neconstituțională. Penibil pentru Iohannis.
Periodic, Iohannis îndeamnă la lupta anticorupție și transparență cu o serie de platitudini. Dar când jurnaliștii de investigație de la Rise Project au dezvăluit inadvertențe în declarația sa de avere, președinția nu a reacționat decât cu o scurtă dezmințire.
În scandalul privind recuperarea prejudiciului din dosarul mogulului Dan Voiculescu, fost șef al comerțului exterior din perioada comunistă și condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupție, Iohannis a reușit să fie din nou în centrul atenției cu o declarație nepotrivită. După pierderea a 20.000 de like-uri pe Facebook a spus „aerian”: Mulțumesc, am înțeles mesajul.
În chestiunea retragerii decorației lui Tokes, mulți intelectuali și activiști îl critică dur pe Iohannis. (…)
Poate ar fi mai potrivit ca președintele să retragă ordinul unor politicieni precum Adrian Năstase, condamnați definitiv pentru corupție - așa cum prevede, de altfel, regulamentul de acordare a ordinului, încheie Spiegel.
(...)
de lucian baciu 12 Mar 2016 14:52
este o rusine si o dezamagire ceea ce citesc!
de Florix 13 Mar 2016 13:24
http://www.contributors.ro/politica-doctrine/romania-fara-presedinte/
Tismaneanu se inseala cel putin la prima acuza adresata presedintelui.
1. Apararea Antenelor. Cei patru inspectori ANAF au dat buzna in sediul Antenelor – unde s-au pus ei sa legitimeze jurnalisti si senatori invitati in studiorile lor (asa ceva nu se face documentul putea fi inmanat in mod profesional /discret, se putea transmite chiar si prin posta recomandata). In acest sens, Iohannis a criticat pe buna dreptate comportamentul abuziv al inspectorilor ANAF declarind urmatoarele: “Eu cred că ați ajuns într-o situație neplăcută și inutilă. Cred că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. Abordarea heirupista din partea ANAF mi se pare nepotrivită dacă nu discutabilă”. Si la acest punct presedintele Iohannis are perfecta dreptate (ca ne place noua sau nu de voiculescu si de antenele lui). Excesul de zel si de putere din partea institutiilor statului nu trebuie tolerat in niciun fel, nici atunci cand este exercitat asupra concurentei!
2. O alta acuza este retragerea ordinului lui Tokes. Decizia de retragere a ordinului lui Tokes vine ca urmare a unui verdict al ICCJ care a respins recursul formulat de europarlamentarul Laszlo Tokes impotriva sentintei Curtii de Apel Bucuresti (Curtea de Apel a stabilit ca retragerea decoratiei "Steaua Romaniei" a fost legala).
Klaus Iohannis: ”Chestiunea a ajuns pe masa mea și trebuie să iau o decizie. După părerea mea, trebuie să ținem cont de câteva lucruri. Cel care acordă o distincție vrea să răsplătească, să-i recunoscă celui distins un merit. Cel care primește și acceptă, trebuie să recunoască România și Constituția, să aprecieze valorile ce stau la baza Constituției. Am decis SĂ RETRAG ordinul Steaua României lui Laszlo Tokes.” Nu am expertiza in drept Constitutional, dar ce optiuni avea Klaus Iohannis pe masa (putea sa ignore decizia definitiva a Curtii de Apel?)
de incompetenta jurnalistica 12 Mar 2016 17:02
Sau este pur si simplu un articol din ficat, neprelucrat, fara pic de documentare?
Nu iau in calcul ca este platit, asta ar fi prea sinistru.
Sfat: cautati declaratiile din ultimii ani ale domnului sus mentionat.
O sa aveti o mirare crescanda si poate un articol cu scuzele de rigoare, adresate sasului.
PS> nu , nu sunt fanul sau.
de coanca mihai 12 Mar 2016 17:35
de traian 12 Mar 2016 17:46
de Doina 12 Mar 2016 19:26
de klopstock 12 Mar 2016 22:38
de John 12 Mar 2016 23:55
de Adi 13 Mar 2016 00:18
de Legal 13 Mar 2016 09:42
Tokes a fost pastor doar pana s-a infaptuit revolutia ? Chemarea credintei nu a fost suficient de puternica pentru a rezista intrarii in politica ? sau a fost vorba de o altfel de chemare ? Influenta ruseasca este inca destul de puternica in Ungaria si asta va mai produce multa agitatie inclusiv in Germania.
de Janos cel viteaz 13 Mar 2016 09:50
de Dan Dorneanu 13 Mar 2016 10:23
de Visoiu Manuela 13 Mar 2016 10:48
de Eutu 13 Mar 2016 15:08
de Ovidiu 14 Mar 2016 08:38