Stadiul construcției celor trei spitale regionale a fost adus în discuție la începutul ședinței de Guvern de miercuri de către premierul Nicolae Ciucă.

Acesa i-a cerut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să discute despre stadiul în care ne găsim cu proiectele celor trei spitale.

Ministrul a spus că la spitalele regionale din Iași, Craiova și Cluj ar trebui să demareze proiectarea.

"Pentru Iași am înțeles că s-a semnat contractul pentru proiectare, urmează ca în cursul acestei luni - eu nu vreau să dau termene optimiste - dacă nu în această lună, probabil luna viitoare să se semneze și pentru Cluj și Craiova, o să vă dau un raport mai detaliat referitor la acest subiect, dar și la modul de derulare a diverselor tipuri de programe, de proiecte cu fonduri de la Banca Mondială sau fonduri nerambursabile în cadrul Ministerului Sănătății", a spus Rafila.

Acesta a spus că sunt întârzieri, iar resursele pentru construcția lor trebuie în mod evident operaționalizate. "În cursul acestui an, în cursul anului 2022 am putea să avem primele rezultate palpabile", a încheiat ministrul.

+++

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, vrea o altă abordare în construcția spitalelor regionale

"Nu știu dacă abordarea va fi de 8 spitale, acum, după această pandemie. Aștept specialiștii să ne spună dacă e bine să faceți 8 spitale sau numai 4 și totuși să vă întoarceți și la satul românesc și să aibă lumea acces la sănătate. Pandemia ne-a arătat că filozofia s-a modificat puțin. Mi-aș dori ca Rafila, Cercel, oamenii din Sănătate să își dea cu părerea ce trebuie făcut”, a spus, la Antena 3, Ciolacu.

El a mai spus că la Cluj "am înțeles că nu știu ce probleme sunt cu terenul", la Craiova "au găsit nu știu ce conductă și se chinuie de doi ani pentru avize".