Primarii și șefii de consilii județene ar putea să primească un spor de 50% dacă gestionează fonduri europene. Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat la Digi24 că aceasta "nu e o formă mascată de majorare a salariului".

"La Ministerul Fondurilor Europene am avut această inițiativă, era nefiresc ca subordonații care lucrează în structuri ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporuri din fonduri, iar cei care își asumă întreaga responsabilitate și gestionează proiecte europene să aibă 25%, aceștia fiind primarii și președinții de consilii județene. E nevoie de o uniformizare a procentului ca să stimulăm atragerea de fonduri europene. Resursa umană calificată e esențială ca să atragem bani europeni. Fără resursa umană și motivarea corespunzătoare nu avem instrumentele necesare pentru a gestiona acești bani", a spus Boloș.

Ministrul a afirmat că "primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor dacă are contracte de finanțare și proiecte atrase", pentru că "muncă lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează ca să acordăm acest spor".

Marcel Boloș a dat asigurări că majorarea sporului "nu e o formă mascată de majorare a salariului", ci o formă directă de a stimula primarii și consilii județene pentru atragerea de fonduri UE.

Ministrului nu i se pare corect că sporul funcționarului aflat în subordinea primarului să fie de 50% și primarul, cel care își asumă responsabilitatea activității, să aibă 25%.

"Un populism care nu e foarte bun, pentru că România e angajată în acest proces de absorbție a 80 de miliarde de euro", a declarat ministrul.

+++

În prezent, acest spor este de cel mult 50%, dar Guvernul pregătește majorarea lui la 50% printr-o Ordonanță de urgență.