Acordul dintre România și Republica Moldova care include și un ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane de euro, semnat în 2010, își încetează duminică valabilitatea.

Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat în 2010, își încetează valabilitatea duminică, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE), potrivit Agerpres.

"MAE, deși a întreprins toate demersurile din sfera sa de competență pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit să își exprime regretul pentru ieșirea din vigoare a acestuia. În același timp, MAE asigură cetățenii Republicii Moldova că România va rămâne un partener predictibil și implicat, așa cum au dovedit-o toate acțiunile sale de până acum", precizează sursa citată.

În același timp, România "își exprimă disponibilitatea pentru încheierea unui nou Acord, care să îndeplinească funcțiile Acordului din 2010 și care să integreze toate protocoalele adiționale subsecvente, cu obiectivul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova, avansarea parcursului său european și implementarea reformelor democratice. România va continua să ofere cetățenilor Republicii Moldova sprijin direct, consistent și dezinteresat, inclusiv de natură umanitară în actualul context pandemic, și să acționeze pentru avansarea proiectelor strategice de interconectare", subliniază comunicatul MAE.

"Având în vedere iminența ieșirii din vigoare a Acordului, România a propus R. Moldova, la începutul lunii noiembrie 2020, încheierea unui nou Protocol adițional (Protocolul 6), care să permită atât extinderea perioadei de valabilitate a Acordului și, astfel, utilizarea fondurilor încă neutilizate - din cele 100 de milioane de euro - în proiecte viitoare, cât și extinderea domeniilor în care ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat", precizează reprezentanții MAE.

Potrivit ministerului român, proiectul Protocolului 6 la Acord "conținea și o serie de elemente suplimentare propuse de partea română care - odată asumate de Guvernul de la Chișinău - ar fi fost de natură să sprijine împlinirea așteptărilor legate de menținerea parcursului european al R. Moldova, cu respectarea principiilor democratice și ale statului de drept".

De asemenea, prevedea "asigurarea implementării depline, de către R. Moldova, a prevederilor Acordului de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană și realizarea reformelor necesare, cu accent pe reforma în domeniul justiției, de asigurarea condițiilor pentru consolidarea și protejarea prezenței investiționale a României în R. Moldova, precum și de consolidarea comunității de limbă, cultură și istorie dintre România și R. Moldova".

Aceste elemente suplimentare, adaugă MAE, "se află în deplină concordanță cu politica aplicată constant de România și de UE de a utiliza un set de condiționalități care să stimuleze eforturile de reformă atât de necesare Republicii Moldova".

Potrivit ministerului român, "în pofida demersurilor repetate ale părții române, care a reafirmat consecvent deschiderea de a semna și ratifica documentul în forma propusă de România, în timp util pentru a evita ieșirea din vigoare a Acordului semnat în 2010, Guvernul de la Chișinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părții române, neincluzând elementele suplimentare menționate mai sus".

Potrivit MAE, pe durata ultimelor discuții bilaterale, de la jumătatea lunii martie, reprezentanții guvernamentali de la Chișinău au invocat și faptul că Guvernul interimar al R. Moldova nu ar avea competențele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului.

"În raport cu autoritățile de la Chișinău, România va continua să urmărească dezvoltarea dialogului bilateral într-o logică condiționată de angajamentul ferm pentru continuarea reformelor esențiale dezvoltării democratice și progresului parcursului european al Republicii Moldova", subliniază comunicatul ministerului român.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că împrumutul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România, care a urmărit îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova, în consonanță cu obiectivele Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova a fost încheiat la Iași, în aprilie 2010.

Timp de peste un deceniu, Acordul a permis finanțarea de către România a unor proiecte emblematice, cum ar fi reabilitarea și modernizarea a peste 1.000 de grădinițe și instituții școlare din R. Moldova sau asigurarea unei contribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău, proiect strategic de interconectare energetică între România și R. Moldova.