SRI a reînceput predarea în totalitate a arhivei fostei securități către CNSAS

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost invitat marți în Comisia parlamentară comună de control a activității Serviciului din Parlament, unde a răspuns mai multor întrebări despre securitatea țării.
Potrivit președintelui Comisiei parlamentare, senatorul PNL Cristian Chirteș, șeful SRI a informat că de luni Serviciul a reînceput predarea în totalitate a arhivei fostei securități către CNSAS.
De asemenea, Eduard Hellvig a răspuns întrebărilor Comisiei și a prezentat o situație actualizată a stării generale de securitate, din perspectiva SRI, fiind punctate:
• efectele pe care Criza din Ucraina le poate genera în România;
• raportarea Serviciului la principalele amenințări la adresa securității naționale rezultate din situația din Ucraina și soluțiile identificate pentru prevenirea și contracararea acestora.
Senatorul a mai declarat că pe agenda discuțiilor a fost pus și subiectul actualizării legislației privind securitatea națională, în sensul urgentării adoptării proiectelor de Legi privind sistemul național de apărare și securitate, pentru crearea și perfecționarea mecanismelor necesare pentru a gestiona o eventuală situație de criză generată în actualul context regional de securitate.
În viziunea SRI, principalele riscuri de securitate în contextul dat și care s-au amplificat în ultima perioadă sunt:
- atacurile cibernetice unde, în contextul crizei, au fost detectate activități suplimentare de vulnerabilizare a unor infrastructuri cu valențe critice;
-acțiunile de spionaj derulate de către serviciile secrete ostile României;
- sporirea agresiunilor informaționale, iar aici vorbim de dezinformare și fake news.
"S-a discutat și despre principalele riscuri care pot apărea suplimentar în scenariul unei escaladări a conflictului din Ucraina, iar pentru România aceste riscuri sunt legate de gestionarea fenomenului migraționist, a efectelor economice asupra României și gestionarea unor operațiuni de criminalitate transfrontalieră, iar directorul SRI a prezentat în amănunt în cadrul audierii Comisiei fiecare dintre aceste riscuri", a spus Chirteș.
În ceea ce privește misiunea SRI de a informa beneficiarii săi legali despre toate aceste riscuri și amenințări, Comisia a constatat că SRI și-a respectat atribuțiile, a conchis președintele Comisiei parlamentare.
de dekar 23 Feb 2022 11:24