Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat, vineri, că a transmis către Comitetul local pentru situații de urgență acordul pentru declararea stării de alertă în Sectorul 1 în privința neridicării deșeurilor, informează Agerpres.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 a solicitat declararea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile. Potrivit Primăriei Sectorului 1, cererea a avut la bază o analiză de risc fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale și pe o notă privind deficiențele activităților de curățenie stradală realizată de Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului.

Autoritatea locală estima, miercuri, că la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deșeuri generate de populație, instituții publice și agenți economici.

Primăria atrăgea atenția că depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, prezintă riscuri din punct de vedere epidemiologic, pentru mediul înconjurător, de perturbare a fluxurilor de circulație, de încetinire a activității unor agenți economici, ambiental pentru desfășurarea evenimentelor culturale și sportive din Capitală, precum și risc de "tulburări sociale". 

Primarul Clotilde Armand a convocat vineri, de la ora 12.00, o ședință de îndată a Consiliului Local.

Potrivit unui mesaj postat pe Facebook de edil, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare se află un singur proiect de hotărâre de consiliu local: mandatarea Primarului Sectorului 1 al Municipiului București în vederea promovării unei acțiuni având ca obiect rezilierea Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativ – teritorială a Sectorului 1.

Armand susține că adoptarea proiectului de hotărâre conduce la:

- Sesizarea instanței de judecată cu o acțiune având ca obiect rezilierea Contractului de Delegare;

- Respectarea principiului continuității serviciului de utilitate publică;

- Sancționarea neexecutării obligațiilor contractuale de către operatorul delegat al serviciului public de salubrizare pe raza Sectorului 1.

Potrivit referatului de aprobare pentru acest proiect, Compania Romprest Service SA a întrerupt nejustificat și ilegal activitatea de colectare a deșeurilor municipale în următoarele perioade:

- 27 noiemebrie - 25 decembrie 2020, când a fost întreruptă în mai multe episoade activitatea de colectare a deșeurilor din surse necontrolate;

- 31 mai – 18 iunie, când a fost întreruptă activitatea de colectare a tuturor catergoriilor de deșeuri;

- 27 iunie - prezent, când a fost întreruptă activitatea de colectare a deșeurilor municipal stradale.

Începând cu data de 27 iunie 2021, s-a constatat, în urma acțiunilor desfășurate de Poliția Locală Sector 1 și a numeroaselor sesizări primite de la cetățeni, că serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcționează pe raza Sectorului 1, aducându-se astfel atingere principiilor care reglementează acest serviciu public:

‒ protecția sănătății populației;

‒ responsabilitatea față de cetățeni;

‒ conservarea și protecția mediului înconjurător;

‒ asigurarea calității și continuității serviciului.

Conform estimărilor, la data de 21 iulie 2021, la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deșeuri generate de populație, instituții publice și agenți economici. Depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple:

- Risc epidemiologic;

- Risc pentru mediu înconjurător;

- Risc de perturbare a fluxurilor de circulație;

- Risc de încetinire a activității unor agenți economici;

- Risc ambiental pentru desfășurarea evenimentelor culturale și sportive din Capitală;

- Risc de tulburări sociale, cu manifestații cauzate de nemulțumire și panică.

"În contextual descris mai sus, operatorul delegat și-a încălcat în mod grav și repetat obligațiile contractuale neexecutarea obligațiilor esențiale asumate de operator a fost constatată de Poliția Locală - Direcția Control Urban - Compartiment Protecția Mediului care a emis în perioada 1 iunie - 19 iulie 2021 un număr de 25 de procese verbale de contravenție, aplicând amenzi totale de 145.000 lei", a precizat Clotilde Armand.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a precizat că starea de alertă nu înseamnă rezilierea contractului cu Romprest, ci doar contractarea unei alte firme pentru ajutor suplimentar în colectarea gunoaielor:

"În nicun caz nu va fi reziliat contractul cu Romprest, din contră. Cred că Romprest e parte din soluție, trebuie să presteze serviciile care merg bine, ridicarea gunoiului din gospodării. Pentru ridicarea gunoiului de pe străzi trebuie aduse capacități suplimentare”. 

El și-a exprimat speranța ca gunoiul să fie strâns ”cât mai repede”.