Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române.

Rachetele sunt evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani, anunță Ambasada SUA la București.

Această vânzare este parte a unui efort de modernizare mai mare și pe termen lung pe care Statele Unite îl sprijină în beneficiul Forțelor Aeriene Române.

Block II conține cea mai avansată tehnologie a rachetei AIM-9X Sidewinder de până acum și se află în prezent în serviciul armatei americane.

Însărcinatul cu afaceri al SUA Michael Dickerson a lăudat această achiziție ca fiind un alt exemplu excelent al legăturilor puternice de securitate și apărare dintre România și Statele Unite.

”Această achiziție nu este doar o tranzacție; este o dovadă a angajamentului nostru comun față de securitate și pace.  Aceste rachete avansate vor asigura siguranța cerului românesc”, a precizat Michael Dickerson.

"Accesul Forțelor Aeriene Române la capabilități aer-aer de ultimă generație contribuie semnificativ la creșterea siguranței spațiului aerian național și aliat și asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA", a declarat ministrul apărării Angel Tîlvăr, citat într-un comunicat MApN.

Programul de înzestrare include și pachetul de suport logistic, respectiv capete de ghidare de rezervă, rachete de instruire, instruire personal, asistență tehnică, documentație tehnică și servicii de transport, astfel încât să fie asigurată o capabilitate completă pentru Forțele Aeriene Române.