Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat vineri că Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență prin care se vor achiziționa echipamente care să asigure stocurilor strategice în lupta contra noului coronavirus.

Astfel, echipamentele care urmează să fie achiziționate prin ONAC și IGSU constau în 1.500  de ventilatoare pentru ventilație non-invazivă, o mie de sisteme de oxigenoterapie în flux mare, 3.000 de concentratoare de oxigen individuale și 50 de mare capacitate.

De asemenea, se vor cumpăra 500 de analizatoare sangvine și electroliți, dar și aspiratoare portabile de secreții - 500 de bucăți.

Totodată, se vor achiziționa trei milioane de teste rapide antigen și 50 de milioane de măști chirurgicale, dar și 10 milioane de seringi.

"Motivația seringilor este pregătirea pentru campania de vaccinare în cazul în care începem vaccinarea împotriva Sars-Cov-2. O cantitate de seringi va trebui să fie disponibilă, fiind posibil ca acest vaccin să nu vină cu doze unice, ci multidoze", a precizat Raed Arafat.

Potrivit lui Raed Arafat, costurile tuturor acestor echipamente sunt estimate la 67 de milioane de euro.