Guvernul intenționează să adopte un program care va acorda credite parțial garantate de stat, cu dobândă zero, ce pot fi folosite pentru pentru educație, cultură, dar și achiziții de medicamente sau renovarea locuinței.

Potrivit vicepremierului Viorel Ștefan, programul „Investește în tine” se adresează tinerilor între 16 și 26 de ani dacă sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educației Naționale și persoanelor între 26 și 55 de ani, dacă sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de reconversie profesională.

„În cazul tinerilor între 16 și 26 de ani creditul poate avea o valoare inițială de 40.000 de lei, care poate fi extinsă cu încă 20.000 de lei dacă persoana este angajată sau se angajează în perioada derulării programului. În cazul persoanelor între 26 și 55 de ani, valoarea creditului este puțin mai mică, respectiv 35.000 de lei, dar și în acest caz se poate extinde cu 20.000 de lei dacă beneficiarul este angajat sau dobândește acest statut pe perioada derulării programului”, a spus Viorel Ștefan.

Potrivit vicepremierului, „dobânda este zero, din perspectiva beneficiarului, practic, însă toate dobânzile și comisioanele bancare (...) sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză cu condiția plății la scadență a ratelor creditului”. Creditele vor fi putea fi luate pe o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de grație cel puțin egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de cinci ani, relatează Agerpres.

Creditul va fi garantat de stat în proporție de 80% prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, și contra-garantat de Fondul Român de Contragarantare, a mai spus Ștefan, care a explicat că diferența de 20% poate fi garantată fie de către beneficiar, fie, în cazul în care acesta nu este angajat, un codebitor.

Viorel Ștefan a menționat că mecanismul de derulare a creditului că este unul „cu trageri multiple”. „Vorbim, deci, de decontarea facturilor sau plăți directe pe bază de proformă pe care beneficiarul le prezintă la banca finanțatoare. Nu e vorba, deci, de un transfer în contul personal al beneficiarului, se decontează doar cheltuielile eligibile pe baza documentelor justificative în cele două sisteme, fie prefinanțare, fie plată directă pe baza unei facturi proforma”, a explicat vicepremierul.

Banii pot fi folosiți și pentru activități sportive, achiziția unei locuințe, sau amenajarea celei în care locuiește beneficiarul împreună cu familia sa. „De ce apar aceste cheltuieli a fiind eligibile? Am spus la început că ne dorim să oprim exodul tinerilor din România, iar una din condițiile esențiale pentru ca tinerii să rămână în țară este posibilitatea de a avea o locuință unde să își întemeieze o familie”, a mai spus oficialul, care a explicat că la baza elaborării programului au stat, în primul rând, situația privind șomajul din România, mai ales cel în rândul tinerilor.

Obiectivele programului sunt creșterea ocupării și mobilității forței de muncă în special în rândul tinerilor, îmbunătățirea tranziției de la școală spre locul de muncă, susținerea potențialului de creștere economică prin creșterea nivelului de calificare, stimularea cetățenilor pentru a investi în propria dezvolare sau a familiei lor, sprijinirea persoanelor care urmează o formă de învățământ sau cursuri de reconversie profesională.

Programul care „va fi adoptat săptămâna viitoare de Guvern” ar urma să se adreseze „unui număr de circa opt milioane de cetățeni din România, care ar putea fi eligibili în obținerea unui astfel de sprijin prin programul guvernamental”.