Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că o campanie de informare despre cutremure va fi derulată pe 30 de posturi TV din România.

"Au fost și alte campanii locale, zonale, desfășurate prin caravanele de pregătire a DSU și ISU, iar la asta s-a adăugat partea de platformă 'Fii pregătit', unde urmează ca accesul la această platformă să fie asigurat pe fiecare site public al unei instituții centrale, județene sau locale, astfel încât populația să vadă butonul și să poată să acceseze platforma. Acolo sunt toate ghidurile pentru populație despre ce să facă înainte, în timpul și după situații cum ar fi cutremurul, inundațiile etc", a spus Raed Arafat.

Astfel, campania, denumită "Nu tremur la cutremur", va fi reluată de luni pe 30 de posturi de TV din România.

Șeful DSU a mai precizat că astfel de campanii de informare au mai fost difuzate în anumite localități și zone din țară.

Mai multe detalii despre campanie puteți găsi AICI.

La finele lunii ianuarie, cu ocazia împlinirii a 9 ani de activitate și în scopul creșterii continue a gradului de siguranță în rândul cetățenilor, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a lansat, în formă actualizată, aplicația DSU.

Prin intermediul acesteia, utilizatorii pot primi mai multe tipuri de alerte, pot afla care sunt atenționările meteorologice curente, cum să reacționeze în situații de urgență pe baza informațiilor regăsite pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență "FII PREGĂTIT”, cum să acorde primul ajutor și pot avea acces continuu la știri de ultimă oră, venite direct din partea tuturor structurilor cu competențe în gestionarea situațiilor de urgență, instituții indispensabile ale sistemului național integrat de urgență din România.

Aplicația este disponibilă atât în limba română, cât și în limba engleză și este împărțită în mai multe secțiuni.

Prima secțiune este destinată știrilor ce prezintă informații cu privire la evenimentele curente de la nivel național. Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, Inspectoratul General de Aviație vor putea oferi informații și știri de ultimă oră utilizatorilor.

Harta interactivă, din cea de a doua secțiune, vine în ajutorul cetățenilor și oferă informații despre cele mai apropiate puncte cheie, de maximă importanță, precum: unități de primiri-urgențe (UPU), spitale, unități de pompieri, baze și refugii salvamont, adăposturi de protecție civilă, stații de ambulanță, unități de poliție și jandarmerie, farmacii non-stop. Astfel, prin selectarea unui punct de interes de pe hartă, se poate utiliza navigarea direct din aplicație, cu ajutorul Apple Maps, Google Maps sau Waze.

Prin modulul de raportare, cetățenii pot veni în sprijinul serviciilor de urgență. Dacă au fost martorii unei situații de urgență, utilizatorii aplicației pot trimite în timp real fotografii, clipuri video și/sau mesaje. În acest timp, un operator va analiza conținutul raportului. ATENȚIE ÎNSĂ! RAPORTAREA NU REPREZINTĂ UN APEL DE URGENȚĂ!

Totodată, în această secțiune se regăsește și opțiunea de apelare directă la numărul unic de urgență 112.

În cadrul secțiunii "Învață”, cetățenii pot afla cum să reacționeze în fața celor mai frecvente situații de urgență. Aici sunt prezentate ghiduri de comportare în caz de cutremur, inundații, incendii, avalanșă, ger/viscol, acordarea primului ajutor și măsuri salvatoare rapide care pot fi luate în cazul unei situații de urgență. Lecțiile au informații utile, clipuri video, animații și ilustrații pentru a face învățarea populației cât mai ușoară.

Totodată, cetățenii au acces și la alte informații și linkuri de interes, precum: Platforma FII PREGĂTIT, Serviciul SMS 113 pentru persoane cu dizabilități, Ghid IGSU-avertizare/autorizare, dar și către site-uri ale instituțiilor aflate în coordonarea DSU.

Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar și Android și poate fi descărcată gratuit:

App Store (https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)

Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu)