UPDATEStatul schimbă modul de calcul pentru accizele la bere

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că propune schimbarea modului de calcul pentru acciza la bere.
UPDATE
Potrivit ordonanței de urgență aprobate de Guvern, se introduce un nou calendar de creștere graduală a nivelului accizelor la bere, pentru perioada 2025 -2026, precum și exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu creșterea prețurilor de consum, a nivelului accizelor acestora (având în vedere calendarul de creștere graduală a nivelului accizei, nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflației din anul 2024).
Astfel, pentru anul 2025, acciza la bere a fost stabilită la un nivel de 4,82 lei/hl/1 grad Plato, iar în anul 2026, nivelul acesteia va fi de 5,06 lei/hl/1 grad Plato. Pentru acest an, nivelul accizei pentru bere a fost stabilit la 4,62 lei/hl/1 grad Plato. Nivelul accizei la berea produsă de către producătorii independenți a căror producție anuală nu depășește 200.000 hl, va fi de 2,65 lei/hl/1 grad Plato, în anul 2025, respectiv de 2,78 lei/hl/1 grad Plato în anul 2026.
"Măsura este necesară având în vedere solicitările mediului de afaceri din industria berii privind introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizei și asigurarea predictibilității fiscale pentru acești operatori economici", se arată în OUG.
Actul normativ mai introduce obligația de plată anticipată în cazul antrepozitarilor care s-au autorizat începând cu 1 ianuarie 2024, în primele 36 de luni de valabilitate a autorizației.
Măsura este necesară în scopul evitării riscurilor de neconformare la obligațiile fiscale ale operatorilor economici autorizați cu produse accizabile nou înființați, precum și pentru prevenirea eludării prevederilor legale privind plata accizelor la bugetul de stat și efectuarea unor corelări ca urmare a introducerii noilor dispoziții.
Având în vedere modificările legislative aduse prin Legea nr. 85/2018 și, respectiv Ordonanța de urgență nr. 37/2024, care vizează condițiile de constituire și menținere a unui nivel minim al stocurilor de țiței și/sau produse petroliere, în scopul garantării siguranței în aprovizionare, în cazul situațiilor de disfuncționalitate majoră în aprovizionare, al situațiilor de urgență deosebită sau al situațiilor de criză locală, precum și dobândirea calității de entitate centrală de stocare din România de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Codul fiscal se completează.
Potrivit noii prevederi, locurile aferente rezervei de stat și rezervei de mobilizare, locurile în care se constituie și se mențin stocurile de urgență/stocurile specifice, precum și capacitățile de stocare destinate entității centrale de stocare sunt asimilate antrepozitelor fiscale de depozitare.
+++
"Alte vești bune vin în privința accizei la bere. Până acum, nivelul accizelor la bere se actualiza la 1 ianuarie cu inflația pe ultimele 12 luni, calculata în septembrie anul anterior. Propunem un alt model de calcul, de fapt unul cerut de industrie: un calendar de creștere graduală a accizelor la bere pentru o mai bună predictibilitate", a spus Ciolacu.
Luni, principalii producători și importatori de băuturi spirtoase au trimis o scrisoare Guvernului în care atrag atenția că din 2025 se majorează acciza cu peste 50%, dacă se mențin prevederile actuale din Codul fiscal, potrivit HotNews.ro.
"Această creștere ar avea consecințe catastrofale pentru producătorii locali de băuturi spirtoase, dar și efecte sociale deosebit de grave determinate de creșterea interesului pentru băuturile contrafăcute, care pot afecta serios sănătatea, ducând chiar la pierderi de vieți omenești”, se arată în document.
Spirits România spune că industria de băuturi spirtoase numără peste 46.000 de locuri de muncă, directe și indirecte, și contribuie anual cu o valoare adaugată de peste 850 de milioane de euro la produsul intern brut.
"Deși consumul a rămas constant sau a înregistrat scăderi, valoarea accizei a crescut constant și semnificativ în ultimii ani, iar mecanismul de actualizare cu inflația a rămas cu baza de calcul la nivelul anului 2014, in ciuda faptului că valoarea supusă actualizării a fost mărită de câteva ori. Șocul unei noi majorări semnificative a accizei va avea un impact catastrofal asupra producătorilor locali de băuturi spirtoase și ar duce, cel mai probabil, la pierderea câtorva mii de locuri de muncă. În plus, scumpirea băuturilor ieftine, produse într-o majoritate covârșitoare de producători români, va duce la creșterea pieței negre, nefiscalizate, cu efecte directe asupra veniturilor bugetului de stat”, informează Asociația.
Spre deosebire de alte industrii, cum ar fi cea a berii, spune documentul, industria băuturilor spirtoase este afectată major de piața neagră, care crește cu orice mărire a prețului băuturilor ieftine.
"Băuturile contrafăcute nu înseamnă doar o scădere a consumului de băuturi fiscalizate, cu efecte asupra veniturilor bugetare, ci și un pericol major pentru sănătatea populației, prin proliferarea unor alternative care pot duce la afecțiuni grave sau chiar la pierderi de vieți omenești”, spune Spirits România.
Cerința lor este adoptarea unui calendar de creștere graduală pentru acciza la alcoolul etilic.
+++
Piața berii din România a continuat să scadă și în 2023, ajungând la un volum de 15 milioane de hectolitri, cu 5% mai mic raportat la anul anterior, pe fondul majorării accizei, care s-a reflectat în prețuri, și al acutizării conflictului din Ucraina, ce pune presiune pe furnizarea de materii prime și costuri mai mari pe lanțul de producție, a declarat, în primăvară, directorul Asociației Berarii României, Julia Leferman, potrivit Agerpres.
La 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare o nouă majorare a accizei, de 10%, ceea ce face ca în România nivelul accizei la bere să fie cu 18% mai mare decât cel practicat în Germania (0,929 euro/hectolitru/grad Plato față de 0,787 euro/hectolitru/grad Plato), în condițiile în care puterea de cumpărare a românilor este de trei ori mai mică decât a germanilor.
Comentarii