Guvernul micșorează puternic tichetele Rabla și taie la jumătate finanțarea pentru fotovoltaice, arată „ordonanța trenuleț” pusă în dezbatere de Ministerul Finanțelor Publice, transmite Economedia.ro

Astfel, în anul 2024, cuantumul ecotichetului acordat prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020 – 2024 va fi în sumă maximă de 10.000 lei.

În prezent, tichetele acordate prin programul Rabla pot ajunge la un maxim 13.000 lei, prin casarea a două mașini și prin cumularea unor ecobonusuri.

Nu este clar dacă se micșorează tichetul și pentru programul Rabla Plus, pentru achiziția de mașini electrice, care poate ajunge în prezent la 54.000 lei (11.000 euro).Se înjumătățesc și tichetele pentru motociclete și autoturisme, atunci când dai la schimb un autovehicul sau două.

Totodată, proiectul prevede că în 2024  cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020 – 2024 este în sumă de maxim 3.500 lei pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate. Prima de casare se acordă numai în cazul în care beneficiarul deține în proprietate autovehicolul uzat pentru o perioadă mai mare de 3 ani.

În prezent, aceste sume sunt de 7.000 lei pentru motociclete și de 10.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate.

Scade la jumătate finanțarea acordată în programul Casa Verde Fotovoltaice.

Astfel, în anul 2024, finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională este în sumă de 10.000 lei per solicitant.

În prezent, finanțare acordată prin programul Casa Verde Fotovoltaice este de 20.000 lei per solicitant.