Consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan nu a exclus varianta numirii unui nou premier tehnocrat după alegerile din toamnă. Alina Gorghiu a replicat că tehnocrația este o soluție temporară, precizând că viziunea PNL nu coincide cu cea a lui Ștefan.

Cele două mari partide din România, PSD și PNL, ar obține fiecare, la alegerile parlamentare din toamna acestui an, în jur de 32-35% din voturi, mai puțin de 50% pentru a avea o majoritate astfel încât să poată propune un premier, a declarat, miercuri, consilierul pe politică internă al președintelui Klaus Iohannis, Laurențiu-Mihai Ștefan, la Reuters Eastern Europe Investment Summit.

Laurențiu Ștefan, care se așteaptă la o rată scăzută de participare la alegeri, a afirmat că Iohannis va face presiuni pentru un guvern care să mențină România ca "un actor credibil în Uniunea Europeană" și să contribuie la un mediu de afaceri predictibil și prietenos, scrie Reuters.

"Evident, președintele va căuta un prim-ministru. Vom vedea dacă va fi un premier politic sau unul cu o carieră politică mai scurtă, să nu mai vorbim chiar de un tehnocrat ... există încă multe semne de întrebare", a spus consilierul prezidențial.

Întrebat dacă Cioloș și-ar putea păstra postul, Laurențiu Ștefan a răspuns: "Este un avantaj pentru politica românească. Vorbind la un nivel foarte abstract, cred că România și partidele din România ar putea avea o sursă valoroasă dacă el decide să intre în arenă (după alegeri)".

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, joi, pentru News.ro, că liberalii își doresc ca în toamnă să formeze majoritatea parlamentară pentru desemnarea unui premier liberal, adăugând că viziunea consilierului prezidențial Laurențiu Ștefan nu coincide cu aceea a PNL, iar ”tehnocrația este doar o soluție temporară, viabilă doar pe termen scurt, pentru asigurarea stabilității în an electoral”.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a comentat, joi, pentru News.ro, afirmațiile consilierului prezidențial, afirmând că acesta gândește "în stil semibăsist", iar Klaus Iohannis nu are "o părere proprie", fiind înconjurat la Cotroceni de "marionete".