Europarlamentarul român Nicu Ștefănuță a trimis o scrisoare oficială premierului Marcel Ciolacu prin care îi solicită acestuia să aplice decizia CEDO Buhuceanu vs România, din 23 mai 2023.

Decizia de anul trecut a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că România încalcă drepturile omului nerecunoscând nicio protecție juridică cuplurilor de același sex.

Pe 25 martie, România trebuie să explice Consiliului Miniștrilor din Consiliul Europei, instituția care urmărește executarea deciziilor CEDO, de ce România nu făcut nimic pentru a respecta legislația. 

O decizie similară a CEDO în dosarul Oliari vs Italia a declanșat în Italia o legislație prin care s-a creat parteneriatul civil pentru cuplurile de același sex.

Europarlamentarul român reamintește că există propuneri legislative în Parlament în acest sens, însă ele sunt ținute la sertar.

Premierul Ciolacu a declarat public în presă că nu intenționează să execute această decizie pentru că societatea românească nu este pregătită, deși studiile și date organizațiilor precum Accept și Mozaiq spun contrariul, societatea românească înțelege că și cuplurile de același sex au nevoie de protecție juridică.

"Respectarea hotărârilor CEDO este esențială pentru statul de drept și pentru protecția drepturilor omului. Este important să ne onorăm angajamentele internaționale și să ne asigurăm că toate deciziile sunt luate în considerare într-un mod care reflectă valorile europene de egalitate și respect pentru drepturile tuturor cetățenilor", potrivit scrisorii transmise de vicepreședintele grupului din Parlamentul (European European (Greens / EFA).

Nerespectarea deciziilor CEDO duce la sancțiuni financiare, altfel spus amenzi mari , care ar afecta bugetul de stat și pe contribuabilii români. 

"Drepturile fundamentale ale omului nu trebuie sacrificate pentru interese politice sau electorale. Respectarea hotărârilor CEDO trebuie să fie independentă de ciclurile electorale, iar o societate democratică trebuie să protejeze drepturile tuturor cetățenilor", se mai arată în scrisoarea europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță.