Fostul ministru al Justiției, deputatul USR Stelian Ion, acuză PSD-PNL că modifică legi direct în Monitorul Oficial, peste Parlament, ceea ce este un abuz și "o operațiune vădit ilegală și neconstituțională".

În Monitorul Oficial 989 din 31 octombrie a fost publicată o rectificare la capitolul privind organizarea Inspecției Judiciare din Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii. Concret, este vorba de calculul notei finale obținute de candidații înscriși la concursul pentru ocuparea posturilor de inspector judiciar: aceasta să reprezinte "suma punctajelor" acordate la cele două probe în loc de "media aritmetică a notelor", atrage atenția deputatul.

"Așa-zisa rectificare a Legii CSM, apărută în Monitorul Oficial de marți, reprezintă un abuz grosolan. Nu avem de-a face cu o virgulă pusă aiurea, o literă lipsă, un dezacord gramatical sau o trimitere către un text inexistent. Să înlocuiești într-o lege sintagma 'media aritmetică a notelor' cu sintagma 'suma punctajelor' este o operațiune vădit ilegală și neconstituțională. De ce să nu fie menținută regula mediei aritmetice și schimbată legea în altă parte, anume la punctajul minim pentru validarea rezultatelor? Anomalia putea fi rezolvată în mai multe feluri, iar asta o putea face doar Parlamentul, nicidecum niște funcționari", declară Stelian Ion.

De menționat că legea rectificată acum a fost adoptată de Parlament în octombrie 2022 și promulgată de președinte în noiembrie 2022. Rectificarea a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ condus de Florin Iordache, la solicitarea Secretariatului General al Camerei Deputaților.

"De altfel, Inspecția Judiciară nu a cerut rectificarea legii, ci modificarea ei. Precedentul creat este foarte periculos pentru că în felul acesta ne putem trezi cu tot felul de modificări ale legilor făcute peste noapte de unii funcționari. Sursa acestor aberații legislative este graba cu care actuala majoritate toxică emite unele acte normative. Ne amintim, desigur, viteza cu care a lucrat comisia specială de modificare a legilor justiției în vremea ministrului Predoiu. Acum, e greu pentru actuala majoritate să recunoască prostia pe care a făcut-o și pune totul pe seama unei simple erori materiale. Ar fi fost greu de înțeles și pentru oficialii europeni de ce este nevoie, la scurt timp după votarea "minunatelor" legi ale justiției, de o nouă intervenție legislativă", mai precizează Stelian Ion.

Fostul ministru al Justiției atrage atenția, totodată, că rezultatele viitoarelor concursuri ar putea fi contestate, dat fiind că legea spune clar că modificarea actelor normative prin operațiunea rectificării este lovită de nulitate.