Românii care trăiesc în Spania şi Italia vor putea avea surpriza de a călători în avion alături de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. Dan Stoenescu le va explica celor care vor dori regulile votului prin corespondenţă.

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) lansează campania ‪#DialogLaÎnălţime care va crea posibilitatea unor discuţii directe între cetăţenii români din diaspora şi ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

Discuţiile vor avea loc cu prilejul deplasării oficialului cu avionul în Spania şi Italia, ţări în care există comunităţi numeroase de români.

Din motive de securitate, prezenţa la bord a ministrului nu va fi anunţată dinainte. Stoenescu va călători la clasa economy, iar personalul de la bord va anunţa prezenţa sa şi îi va invita pe românii aflaţi în avionul respectiv să-i pună întrebări ministrului.

Scopul campaniei constă în informarea românilor din diaspora cu privire la modificările aduse sistemului electoral pentru alegerile parlamentare, potrivit unui comunicat DPRRP, dar ministrul delegat Dan şi românii care se vor deplasa cu aceeaşi cursă aeriană vor putea aborda diverse situaţii sau probleme cu care se confruntă românii din diaspora.

Cu acest prilej, ministrul delegat îi poate informa pe cetăţenii români despre modificările aduse sistemului electoral pentru alegerile parlamentare.

Sesiunea de dialog va fi inaugurată vineri, în timpul unei curse Bucureşti-Madrid operată de compania Tarom. Campania #DialogLaÎnălţime, realizată în premieră în România, se va derula până la alegerile parlamentare din toamnă.

DPRRP va iniţia şi o campanie de informare privind înscrierea în registrul electoral, una dintre principalele noutăţi ale legii votului prin corespondenţă. 

Ce prevede Legea votului prin corespondenţă

Legea votului prin corespondenţă a fost votată, pe 28 octombrie 2015, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. 

Potrivit legii, românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze prin corespondenţă la parlamentare pot face această opţiune prin cerere scrisă depusă personal sau transmisă prin poştă la misiunea diplomatică sau oficiile consulare din statul în care locuiesc.

La cerere se anexează o copie a paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu, în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

Alegătorul care a confirmat primirea documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin corespondenţă nu îşi poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secţiei de votare. 

În termen de 5 zile de la data începerii perioadei electorale, AEP întocmeşte şi tipăreşte listele electorale din străinătate pentru votul prin corespondenţă.

Listele vor cuprinde numele alegătorilor care au optat pentru acest tip de vot şi care nu se vor mai regăsi şi pe listele electorale permanente. 

La fiecare 10.000 de alegători din străinătate se va înfiinţa un birou electoral pentru votul prin corespondenţă, alcătuit din preşedinte, locţiitor şi şapte membri propuşi de către partidele politice participante la scrutin. 

Românii din afara ţării care vor dori să voteze prin corespondenţă vor primi un plic exterior autoadresat şi prevăzut cu elemente de siguranţă în care vor fi introduse plicul interior, certificatul de alegător, precum şi instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot. 

Confecţionarea acestor documente şi transmiterea lor vor fi asigurate de Poşta Română. Aceasta va transmite documentele, cu confirmare de primire, la adresa de domiciliu sau reşedinţă indicată în lista electorală. 

Alegătorii trimit plicurile tot prin Poşta Română care le predă biroului electoral de circumscripţie pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.