Ramona Strugariu, sesizează Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și Biroul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului din cadrul OSCE despre abuzurile coaliției PSD-PNL și restrângerea drepturilor electorale ale românilor.

"Schimbarea legislației electorale, prin Ordonanță de urgență, cu scopul de a elimina, în practică, dreptul partidelor nou înființate de a avea reprezentanți în secțiile de votare este un atac periculos la democrație, o încălcare a pluralismului politic și o practică pe care o mai vedem doar în regimurile iliberale. Drepturile tinerilor care ar fi putut participa la vot în alegerile locale sunt ignorate și încălcate. Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale va provoca confuzie în rândul electoratului, care trebuie să voteze informat atât pe teme europene, cât și pe teme locale”, a declarat eurodeputata Ramona Strugariu.

Amendarea legislației electorale cu mai puțin de 3 luni înainte de alegeri contravine practicilor internaționale și standardelor asumate de România în fața Comisiei de la Veneția și a unor organizații europene și internaționale care monitorizează respectarea principiilor democrației și a statului de drept.

"Organizarea anticipată a alegerilor locale, față de calendarul inițial, dă undă verde traseismului politic și restrânge substanțial dreptul partidelor mici, fără resurse și subvenții de la stat, de a se organiza logistic, de a identifica în teritoriu candidați bine pregătiți și de a-i promova în fața oamenilor, în detrimentul mașinăriilor de partid și a practicilor tranzacționale, care nu au nicio legătură cu mandatul public”, a precizat copreședinta REPER.

”Partenerii noștri europeni și internaționali trebuie să afle cum Ciolacu și Ciucă își bat joc de statul de drept și democrație, de drepturile cetățenilor români și de niște procese electorale atât de importante pentru viitorul nostru european, doar din motive politicianiste și din calcule care să le asigure continuitatea la șefia PSD și PNL”, a mai spus Ramona Strugariu. 

REPER precizează că demersurile inițiate de copreședinta Ramona Strugariu pe lângă Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și OSCE sunt susținute de întreaga delegație REPER în Parlamentul European, formată din eurodeputații Dragoș Pîslaru, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache și Alin Mituța.