Mai multe organizații și reprezentanți ai societății civile protestează față de aprobarea în comisiile de specialitate a unui amendament la Legea bugetului pe 2022 care permite modificarea criteriilor după care se alocă subvențiile pentru partide.

Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Inovare Publică, Expert Forum, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (Membri ai Coaliției Cod Electoral ACUM! (www.codelectoralacum.ro),  ActiveWatch și CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică consideră că această modificare nu este justificată și generează impredictibilitate și criterii arbitrare cu privire la legislația privind finanțarea partidelor politice.

”Modificarea vine în contextul în care, din nou, prin legea bugetului se alocă sume exorbitante din bani publici pentru partidele politice. Solicităm renunțarea la aceste propuneri și aplicarea cu strictețe a principiului finanțării partidelor în funcție de voturile primite de la cetățeni”, susțin organizațiile semnatare ale apelului.

Potrivit raportului emis de Comisia pentru buget, finanțe și bănci pe 22 decembrie a fost avizat pozitiv un amendament care permite ca în 2022, prin derogare de la prevederile Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, trei sferturi din banii alocați pentru subvenții să fie împărțite partidelor politice care aveau cel puțin un deputat sau senator afiliat unui grup parlamentar la finalul primei sesiuni parlamentare a anului 2021.

Conform formei actuale a legii, doar partidele care au participat la ultimele alegeri parlamentare și au trecut pragul electoral sau au obținut 50 de mandate de consilier județean sau general la alegerile locale au dreptul să primească subvenții potrivit numărului de voturi obținute.

Semnatarii remarcă faptul că acest amendament ”servește exclusiv Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), cei patru inițiatori ai amendamentului fiind membri afiliați grupului PSD din Camera Deputaților”. PPUSL a obținut aproximativ 1% din voturi la alegerile parlamentare din 2020.

Situația este similară cu cea din 2020, când prin derogare banii s-au distribuit pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020, chiar dacă nu au participat la alegeri. Astfel au primit fonduri Partidul Pro România și Forța Națională. 

”Este inacceptabil ca partidele politice să folosească tot felul de derogări pentru a schimba regulile pentru finanțarea partidelor politice după propriul plac. Modul în care se calculează subvenția, prin hotărâre AEP, se realizează tot prin derogare. Utilizarea continuă a derogărilor încalcă principiul constituțional al securității juridice”.

De asemenea, organizațiile atrag atenția că Proiectul de buget pentru 2022 se remarcă și prin subvențiile foarte mari, la limita plafonului maxim prevăzut de lege, pentru partidele politice: ”Nu mai puțin de de 234 de milioane de lei (47 de milioane de euro) au fost alocați pentru acest capitol, la același nivel cu alocările finale din 2021 (amintim că în anul curent, au fost alocați inițial 160 de milioane de lei, la care s-au adăugat 87 de milioane de lei prin rectificarea bugetară). Partidele politice nici măcar nu reușesc să cheltuiască acești bani sau o fac pentru cheltuieli cu greu de justificat. Mai important, într-un context general de creșteri de prețuri și scăderi ale veniturilor reale, sumele exorbitante alocate partidelor politice sunt o sfidare morală la adresa tuturor cetățenilor”.

Ele subliniază faptul că aprobarea bugetului de stat s-a făcut într-un timp mult prea scurt și nu a permis nicio dezbatere publică reală asupra priorităților și posibilelor amendamente.