Acest lucru se întâmplă deoarece Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis miercuri ca,abia la începutul sesiunii de toamnă, Statutul deputaților și senatorilor să fie modificat astfel încât sumele forfetare să rămână la nivelul actual.

Conform unor memorandumuri interne care au fost supuse miercuri atenției Birourilor permanente reunite ale Legislativului, aceste sume, calculate în funcție de indemnizația parlamentarilor mărită de la 1 iulie prin Legea salarizării, sunt de 19.575 lei pentru birourile parlamentare și 6.525 lei pentru cazarea senatorilor și deputaților, relatează Agerpres.

"Propunerea pe care noi am făcut-o, referitoare la funcționarea cabinetelor parlamentare, la transport și la cazare — să rămână la nivelul actual, fără să suporte o majorare. Din păcate, suntem în impas. Trebuie modificată Legea 96 privind Statutul senatorilor și deputaților, care este suportul ce ne obligă să acordăm în acest moment sumele forfetare indexate cu indemnizația parlamentarilor. Și, la toamnă, la prima ședință a Biroului permanent, vom propune modificarea pe cale de consecință a Statutului parlamentarilor, în așa fel încât să menținem la nivelul actual de cheltuieli aceste sume. (Sumele forfetare — n.r.) se majorează, pentru că sunt indexate cu indemnizația, se majorează în baza legii, nu le decidem noi", a declarat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Potrivit Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, cuantumul sumei pentru cazare este stabilit prin hotărârea Bpr ale celor două Camere în funcție de resursele bugetare, dar nu mai puțin de jumătate din indemnizația brută a deputatului, respectiv a senatorului, iar cuantumul sumei pentru cazare este stabilit prin hotărârea Birourilor permanente ale celor două Camere în funcție de resursele bugetare dar nu mai puțin de jumătate din indemnizația brută a deputatului, respectiv a senatorului.

Tăriceanu a precizat că sumele forfetare vor fi calculate pe perioada verii în funcție de indemnizație și a explicat că o sesiune extraordinară nu ar putea fi convocată pentru că foarte mulți parlamentari au plecat deja în vacanță.

"Pentru că, din păcate, foarte mulți dintre parlamentari deja au plecat în vacanță și o sesiune parlamentară, ca să funcționeze, după cum știți, trebuie să existe cvorum. Sigur că creșterea indemnizațiilor era cunoscută. (...) Am crezut, inițial, că această chestiune se poate rezolva printr-o decizie a Birourilor permanente. (...) Analiza ulterioară făcută de juriști ne-a adus la cunoștință că aceste hotărâri al Bpr nu pot să înfrângă prevederile legale în vigoare", a explicat Tăriceanu.

El a explicat că parlamentarii nu primesc sumele forfetare, ele fiind destinate unor cheltuieli de cazare, transport sau de funcționare a birourilor parlamentare: "Costurile legate de un parlamentar se ridică la un anumit nivel. Resping populismele ieftine. Vreți să avem democrație, atunci Parlamentul trebuie să funcționeze. (...) Parlamentarii nu încasează aceste sume. Le decontează", a precizat Tăriceanu.