Un obiectiv important al Summitului Inițiativei celor 3 Mări constă în adoptarea unor proiecte majore de interconectare în domeniile energiei, transportului și digital. Și CE, prin Mecanismul pentru interconectarea Europei, pune accent pe conexiune.

Chiar dacă precedentul summit al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), organizat anul trecut la Varșovia, a beneficiat de prezența președintelui Donald Trump, lucrurile serioase pentru această inițiativă încep la cea de-a treia reuniune, găzduită astăzi și mâine de București.

O spune și comisarul european pentru Politica Regională, Corina Crețu, care va participa la acest summit, alături de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"E prima oară când Comisia e reprezentată pentru că această inițiativă a fost până acum doar într-un stadiu de concept și practic aici, la București, se vor pune bazele unor proiecte concrete", a declarat pentru EurActiv România comisarul Corina Crețu.

Oficialul european se referă la unul dintre obiectivele reuniunii, și anume acela de a adopta, la nivel înalt, o listă de proiecte majore de interconectare în domeniile energiei, transportuui și digital.

Lista a fost stabilită pe baza contribuțiilor celor 12 state participante - Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia -, urmărindu-se ca proiectele să aibă un impact regional, să fie relevante pentru obiectivul de creștere a interconectivității în cele trei domenii și să fie pe deplin compatibile cu prioritățile și politicile UE în materie.

Corina Crețu crede că aceste proiecte de interconectare vor contribui la dezvoltarea regională în Europa și la reducerea decalajelor interne.

 

"Inițiativa celor Trei Mări are acest potențial, eu militez în cadrul portofoliului meu pentru realizarea de proiecte transnaționale. Trebuie să avem în vedere decalajele care există între est și vest în domeniul transportului. Dacă vorbim despre aceeași distanță timpul e dublu în Europa Centrală și de Est față de Europa de Vest. Reducerea acestor decalaje e un obiectiv primordial pentru Comisie",

 

a precizat Corina Crețu.

Cele trei domenii în care se preconizează derularea proiectelor de interconectare se află și în atenția Comisiei Europene.

În iunie, în cadrul viitorului buget din perioada 2021-2027, Executivul de la Bruxelles a propus reînnoirea Mecanismului pentru interconectarea Europei cu 42,3 miliarde de euro, pentru sprijinirea investițiilor în rețelele europene de infrastructură din sectorul transporturilor (30,6 miliarde de euro), al energiei (8,7 miliarde de euro) și din sectorul digital (trei miliarde de euro).

Aceasta reprezintă o creștere de 47% comparativ cu perioada 2014-2020, Comisia vizând o mai bună integrare a sectoarelor transporturilor, energiei și digital, pentru a accelera decarbonizarea și digitalizarea economiei Uniunii Europene.

Pe lista proiectelor care ar trebui adoptate la București se află și BRUA, "un proiect transfrontalier care va conecta infrastructura de transport de gaze între Bulgaria și Austria, prin România și Ungaria", proiect important și pentru Bruxelles din perspectiva diversificării resurselor energetice din regiune.

Înaintea debutului summitului, președintele Donald Trump a transmis participanților că SUA rămân dedicate colaborării cu cele 12 state membre ale Inițiativei celor Trei Mări pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport și digitale.

Președintele american este de părere că "o nouă infrastructură energetică este esențială pentru susținerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi piețe și diversificarea surselor de energie în întreaga regiune”.

Trump amintește că a susținut în 2017 un discurs la reuniunea de anul trecut din Polonia: "În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Inițiativa celor Trei Mări și țelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creștere a legăturilor de afaceri, consolidare a securității energetice și reducere a barierelor în calea unui comerț liber, echitabil și reciproc în Europa Centrală și de Est".

 La București, Trump l-a trimis pe secretarul Energiei, Rick Perry, semn al menținerii interesului la Washington pentru acest proiect.

De altfel, pe lângă aprofundarea integrării europene, I3M își propune să stimuleze o prezență economică activă a SUA în regiune, contribuind în acest mod la consolidarea legăturii transatlantice.

Și în viziunea României, dar și a Comisiei Europene, Inițiativa celor Trei Mări are un caracter proeuropean și transatlantic.

"Cred că întărirea relațiilor dintre UE și SUA e importantă, și cred că e important și faptul că acest mesaj se dă de la Bucureșt, țara care e cea mai proeuropeană și prooccidentală din regiune, toate sondajele o arată. În acest moment de tensiune și într-o perioadă în care proiectul european e atacat, e un semnal politic important pe care și președintele Juncker îl dă prin prezența sa la București", a explicat Corina Crețu pentru EurActiv România.