Un obiectiv important al Summitului Iniţiativei celor 3 Mări constă în adoptarea unor proiecte majore de interconectare în domeniile energiei, transportului şi digital. Şi CE, prin Mecanismul pentru interconectarea Europei, pune accent pe conexiune.

Chiar dacă precedentul summit al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), organizat anul trecut la Varşovia, a beneficiat de prezenţa preşedintelui Donald Trump, lucrurile serioase pentru această iniţiativă încep la cea de-a treia reuniune, găzduită astăzi şi mâine de Bucureşti.

O spune şi comisarul european pentru Politica Regională, Corina Creţu, care va participa la acest summit, alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"E prima oară când Comisia e reprezentată pentru că această iniţiativă a fost până acum doar într-un stadiu de concept şi practic aici, la Bucureşti, se vor pune bazele unor proiecte concrete", a declarat pentru EurActiv România comisarul Corina Creţu.

Oficialul european se referă la unul dintre obiectivele reuniunii, şi anume acela de a adopta, la nivel înalt, o listă de proiecte majore de interconectare în domeniile energiei, transportuui şi digital.

Lista a fost stabilită pe baza contribuţiilor celor 12 state participante - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia -, urmărindu-se ca proiectele să aibă un impact regional, să fie relevante pentru obiectivul de creştere a interconectivităţii în cele trei domenii şi să fie pe deplin compatibile cu priorităţile şi politicile UE în materie.

Corina Creţu crede că aceste proiecte de interconectare vor contribui la dezvoltarea regională în Europa şi la reducerea decalajelor interne.

 

"Iniţiativa celor Trei Mări are acest potenţial, eu militez în cadrul portofoliului meu pentru realizarea de proiecte transnaţionale. Trebuie să avem în vedere decalajele care există între est şi vest în domeniul transportului. Dacă vorbim despre aceeaşi distanţă timpul e dublu în Europa Centrală şi de Est faţă de Europa de Vest. Reducerea acestor decalaje e un obiectiv primordial pentru Comisie",

 

a precizat Corina Creţu.

Cele trei domenii în care se preconizează derularea proiectelor de interconectare se află şi în atenţia Comisiei Europene.

În iunie, în cadrul viitorului buget din perioada 2021-2027, Executivul de la Bruxelles a propus reînnoirea Mecanismului pentru interconectarea Europei cu 42,3 miliarde de euro, pentru sprijinirea investițiilor în rețelele europene de infrastructură din sectorul transporturilor (30,6 miliarde de euro), al energiei (8,7 miliarde de euro) și din sectorul digital (trei miliarde de euro).

Aceasta reprezintă o creștere de 47% comparativ cu perioada 2014-2020, Comisia vizând o mai bună integrare a sectoarelor transporturilor, energiei și digital, pentru a accelera decarbonizarea și digitalizarea economiei Uniunii Europene.

Pe lista proiectelor care ar trebui adoptate la Bucureşti se află şi BRUA, "un proiect transfrontalier care va conecta infrastructura de transport de gaze între Bulgaria şi Austria, prin România şi Ungaria", proiect important şi pentru Bruxelles din perspectiva diversificării resurselor energetice din regiune.

Înaintea debutului summitului, preşedintele Donald Trump a transmis participanţilor că SUA rămân dedicate colaborării cu cele 12 state membre ale Inițiativei celor Trei Mări pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport și digitale.

Președintele american este de părere că "o nouă infrastructură energetică este esențială pentru susținerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi piețe și diversificarea surselor de energie în întreaga regiune”.

Trump amintește că a susținut în 2017 un discurs la reuniunea de anul trecut din Polonia: "În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Inițiativa celor Trei Mări și țelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creștere a legăturilor de afaceri, consolidare a securității energetice și reducere a barierelor în calea unui comerț liber, echitabil și reciproc în Europa Centrală și de Est".

 La Bucureşti, Trump l-a trimis pe secretarul Energiei, Rick Perry, semn al menţinerii interesului la Washington pentru acest proiect.

De altfel, pe lângă aprofundarea integrării europene, I3M îşi propune să stimuleze o prezenţă economică activă a SUA în regiune, contribuind în acest mod la consolidarea legăturii transatlantice.

Şi în viziunea României, dar şi a Comisiei Europene, Iniţiativa celor Trei Mări are un caracter proeuropean şi transatlantic.

"Cred că întărirea relaţiilor dintre UE şi SUA e importantă, şi cred că e important şi faptul că acest mesaj se dă de la Bucureşt, ţara care e cea mai proeuropeană şi prooccidentală din regiune, toate sondajele o arată. În acest moment de tensiune şi într-o perioadă în care proiectul european e atacat, e un semnal politic important pe care şi preşedintele Juncker îl dă prin prezenţa sa la Bucureşti", a explicat Corina Creţu pentru EurActiv România.