Camera Deputaților și Senatul reîncep luni sesiunea de toamnă a Parlamentului. Pe masa lor se află deja multe proiecte importante și cu mize uriașe.

Legea pensiilor speciale, modificarea legii pensiilor speciale ale magistraților după decizia Curții Constituționale, legea salarizării și reforma fiscală sunt printre cele mai importante proiecte pe care aleșii trebuie să le discute și adopte.

Formațiunile politice parlamentare se reunesc tot luni în ședințe separate pentru a-și stabili prioritățile.

În primele ședințe de plen, Camera Deputaților și Senatul își vor alege noua conducere. Alfred Simonis rămâne interimar la Cameră, iar Nicolae Ciucă, ales prin vot în sesiunea trecută, rămâne cu atribuții depline la conducerea Senatului. Se vor alege noii membri ai Biroului permanent (vicepreședinții, secretarii și chestori).

În urmă cu aproximativ două săpătămâni, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că își asumă răspunderea în Parlament, cu mandatul pe masă, pe pachetul legislativ prin care Guvernul vrea să reformeze aparatul bugetar.

"Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, echilibrarea fiscală și cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masa Parlamentului pentru reforme și dreptate socială. Trebuie să separăm apele și românii să vadă cine vrea cu adevărat să facă reforme și să ducă această țară înainte și cine se opune și luptă pentru privilegii și marile averi. Eu cred că aceasta este calea și vă anunț că voi merge înainte cu toată fermitatea", a spus Ciolacu, joi, înainte de ședința de Guvern.

Tot Coaliția PSD-PNL vrea să modifice prevederile privind conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor, în sensul înăspririi pedepselor. PSD mai vrea și să scape de "păcănele".

Noua sesiune parlamentară are loc în perioada septembrie - decembrie.