Premierul desemnat Dacian Cioloș a hotărât să o retragă pe Cristina Guseth, propusă la Ministerul Justiției, "pentru a nu vulnerabiliza în nciun fel încrederea în ministrul Justiției din Guvern".

Inițial, informația a fost publicată luni noapte, cu câteva minute înainte de ora 00.00, de jurnaliștii de la Adevărul, pe site-ul publicației. Aceștia citau „surse politice” și menționau ca principal motiv al retragerii prestația mult sub așteptări pe care aceasta a avut-o în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

UPDATE: La ora 1.30 în noaptea de luni spre marți, Dacian Cioloș a anunțat pe pagina de Facebook că își retrage propunerea Cristinei Guseth pentru Ministerul Justiției.

„Pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel încrederea in ministrul Justitiei din Guvern, intr-un an foarte important pentru mentinerea credibilitatii activitatii Justitiei, am hotarât sa retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineață voi inainta conducerii Parlamentului o nouă propunere”, a scris premierul desemnat Dacian Cioloș pe Facebook.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vizibil marcată de emoții cu ocazia audierii din Parlament, Cristina Guseth a dat în mai multe rânduri răspunsuri imprecise sau incomplete, motiv pentru care senatorul Șerban Nicolae (PSD, fost avocat al lui Cătălin Voicu) i-a recomandat acesteia să renunțe la nominalizare. Propunerea lui Nicolae a venit după ce Cristina Guseth a avut și o contră cu senatorul Florina Jipa de la UNPR, cea care îl ungea cu mir pe Dan Șova înaintea votului în Parlament pentru reținerea și arestarea sa.

Recomandarea lui Nicolae de a se retrage a fost aplaudată de majoritatea celor prezenți în sală și reluată câteva minute mai târziu de un alt parlamentar, Steluța Cătăniciu. 

VIDEO - audierea Cristinei Guseth, la comisiile de specialitate din Parlament

 

Cristina Guseth a recunoscut că are ”o problemă” – că nu e absolvent al Facultății de Drept, dar a apreciat că problema poate fi ”depășită”.

Membrii celor șapte comisii parlamentare care au audiat-o, luni, pe Cristina Guseth au cerut o pauză de zece minute pentru consultări, la capătul a aproape două ore de audieri în care prestația candidatului a fost aspru criticată.  

După această pauză, propunerea Cristinei Guseth pentru Ministerul Justiției a primit aviz favorabil, cu doar șase voturi împotrivă și șase abțineri. În finalul ședinței, Cristina Guseth a admis că, marcată de emoții, a ratat un răspuns pe tema imunităților, răspuns pe care, în mod normal, a susținut că l-ar fi știut.

Înainte de încheierea ședinței, deputatul Steluța Cătăniciu a anunțat își dă demisia din Comisia Juridică. „După ce s-a întâmplat în această seară consider că nu mai are sens să fac parte din această comisie”, a anunțat aceasta, precizând că, în opinia ei, Cristina Guseth nu este un candidat corespunzător pentru această funcție.

Concluzia ședinței i-a aparținut unui alt parlamentar, care a ținut să-i transmită Cristinei Guseth: „Ați beneficiat de un vot politic, nu de un vot tehnocrat!”.

„În pofida acestei umilințe, voi duce România pe drumul ei euro-atlantic”, a spus, în încheiere, Cristina Guseth.

„A fost o experiență foarte dură și grea și da, voi face tot ce este în interesul României, al cetățeanului. (...) M-am blocat, într-adevăr, în fața unei întrebări pentru care știam răspunsul”, a declarat Guseth presei, la ieșirea de la ședința care a durat mai bine de două ore.