PSD ar putea ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) raportul MCV privind situația din România, au declarat surse din partid pentru EurActiv România.

UPDATE

Întrebat dacă social-democrații au în vedere contestarea la CJUE a raportului MCV, deputatul PSD Florin Iordache a declarat: "Se va face o analiză, contestarea, dacă se va face, repet, poate să o facă Guvernul".

"Criticile care, ieri, prin Mecanismul de Cooperare și Verificare au fost aduse României sunt anormale...Modul în care ni se cere impetuos să oprim adoptarea acestor legi cred că este anormal, nu există nicăieri în lume o procedură ca niște legi adoptate și care au intrat în vigoare și ale căror efecte, cred eu, se vor vedea în perioada următoare, să ceară printr-un astfel de raport să fie oprite sau să fie abrogate", a spus Iordache.

***

Aceleași surse au precizat că acest demers ar putea fi inițiat de Guvernul României, nu de către Parlament. 

Social-democrații ar dori ca demersul să fie făcut de ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar acesta nu ar vrea să-și asume o astfel de acțiune.

Raportul MCV publicat marți e unul foarte dur la adresa României, spre deosebire de cel al Bulgariei. Bucureștiul s-a mai trezit cu opt recomandări pe care trebuie să le îndeplinească pentru a i se ridica Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Ideea nu pare a fi nouă, marți, la scurt timp după publicarea raportului MCV, social-democratul Ioan-Mircea Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului European, lansând o întrebare retorică pe Facebook în acest sens:

"Sunt curios ce ar spune Curtea Europeană de Justiție în legătură cu încălcarea dreptului suveran al României de a legifera pe plan intern, cum ne somează Comisia în ultimul Raport MCV ...".

Raportul MCV și Rezoluția votată marți în PE nu au fost bine primite de guvernarea PSD-ALDE.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, marți seară, la Antena 3, că Rezoluția privind statul de drept în România este "politică" și "profund incorectă".

"Categoric se vede că este o rezoluție politică. Este profund incorectă și, în cel puțin câteva puncte, nu are temei deloc, iar în altele nici măcar nu se referă la România. Această rezoluție este expresia intereselor electorale ale marilor grupuri politice, respectiv popularii - care sunt majoritari - și social-democrații”, a spus Viorica Dăncilă, comentând Rezoluția privind statul de drept în România, adoptată de Parlamentul European.

Alți lideri social-democrați au lansat critici la adresa raportului MCV. Printre ei, președintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiției, Florin Iordache: "De ce dorește Comisia Europeană stoparea imediată a acestor prevederi care rup justiția de influența malignă a serviciilor de informații? Prin urmare, o astfel de recomandare nu poate fi pusă în aplicare, fiind lipsită de orice logică, iar consecințele sale ar fi profund negative pentru sistemul de justiție din România. Mai mult, faptul că într-un raport al Comisiei Europene există o astfel de recomandare absurdă, duce la decredibilizarea acestuia".