Suspendarea parțială a plății nr. 3 din PNRR. Ciucă și Ciolacu își „scot ochii" pe Facebook

Comisia Europeană a propus marți suspendarea parțială a plății nunărul 3 din PNRR pentru România, iar asta a dus la un nou schimb de replici între liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, pe Facebook.
Cea de-a treia cerere de plată acoperă etape importante din realizarea a 37 de reforme și a 17 investiții care vor genera "schimbări pozitive" pentru cetățenii și întreprinderile din România în următoarele domenii: tranziția verde și digitală, transportul durabil, renovarea energetică, regimurile fiscale și de pensii, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul și cultura, asistența medicală, reformele sociale, buna guvernanță, educația și managementul apei, al deșeurilor și al pădurilor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Executivul de la Bruxelles a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse șase jaloane.
Este vorba despre reforme ale guvernanței întreprinderilor de stat, precum și de investiții din domeniul transporturilor și de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor.
Vinerea trecută, premierul Marcel Ciolacu spunea că Bucureștiul nu riscă să piardă "niciun euro".
Ca reacție la decizia Comisiei Europene, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a scris luni seară pe pagina lui de Facebook faptul că a văzut răspunsul executivului european pentru cererea de plată numărul 3 din PNRR, iar el "nu este deloc similar cu ceea ce ne-a zis public domnul Ciolacu despre riscul de a pierde bani din PNRR".
"Cel mai grav este că această veste ne lovește tocmai când aveam nevoie să știm cum să proiectăm bugetul pentru anul 2025. Îi cer domnului Ciolacu să explice de urgență ce va face pentru ca România să nu piardă cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din PNRR. Prim-Ministrul are responsabilitatea de a prezenta un plan foarte clar despre cum îndeplinim jaloanele restante din PNRR. Întrucât cunosc PSD-ul și pe domnul Ciolacu, mi-aș dori să nu amâne măsurile necesare pentru a nu pierde banii europeni, așa cum a fost înțelegerea atunci când aveam dialog", a scris Ciucă.
În replică, șeful PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis colegului de Coaliție că, pentru prima dată, îi este și jenă să îi răspundă.
"Acest circ de-a opoziția nu ajută pe nimeni. Și nici pe dumneavoastră! Românii așteaptă altceva de la un om de stat. În primul rând așteaptă asumare. Iar tot ceea ce a invocat Comisia sunt lucruri petrecute în mandatul dumneavoastră. Din fericire, lucrez foarte bine cu dl ministru Burduja și vom corecta toate nenorocirile făcute în companiile din energie de fostul ministru Virgil Popescu, colegul dvs. Lucrez foarte bine cu ministrul Transporturilor și probabil că ați sesizat că astăzi un alt coleg al dumneavoastră și-a dat demisia în sfârșit de la Metrorex. Lucrez foarte bine cu SGG-ul condus de PNL și vom relua cât mai repede procedurile la AMEPIP. Lucrez foarte bine cu toată lumea, domnule Ciucă, ca să corectăm ceea ce s-a greșit și să nu pierdem niciun euro din PNRR", a punctat Ciolacu.
Premierul a mai adăugat că "mai rămâne un singur lucru, pe care însă trebuie să-l decidem împreună în Coaliție: care este cea mai bună decizie pentru micii antreprenori, pe care clamați că îi susțineți".
"Avem nevoie de asumarea unei decizii politice clare cu privire la pragul pentru microîntreprinderi. Acela pus în PNRR de guvernul de dreapta condus de președintele PNL de la acea vreme- dl. Cîțu! Oamenii trebuie să știe: avem de ales între a scădea pragul la microîntreprinderi și a lua în jur de 300 de milioane de euro sau a renunța la bani și a păstra cuantumul actual de 500 de mii de euro. Vreți nu vreți, domnule Ciucă: sunteți parte a deciziei! Asumați-vă!", a conchis Marcel Ciolacu.
Detalii despre decizia Comisiei Europene - AICI
de Radu 16 Oct 2024 16:55
In realitate, PNRR este structurat pe 6 piloni prevăzuți de Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență și împărțit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Comisiei Europene. Cei șase piloni sunt:
-tranziția verde,
-transformarea digitală,
-creștere inteligentă,
-coeziune socială și teritorială,
-sănătate și reziliență economică, socială și instituțională,
-politici pentru generația următoare, copii și tineri.
Banii se acorda în tranșe, în funcție de îndeplinirea unor obiective, numite jaloane și ținte. În total, sunt 507 de jaloane și ținte care trebuie realizate până la 31 august 2026.
În total, România va beneficia de o finanțare în sumă de 29,2 miliarde euro si anume un grant în valoare de 14,24 miliarde de euro și de o finanțare în valoare de 14,942 miliarde de euro, acordată în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.