Liviu Dragnea anunță, practic, un nou program de guvernare, dar și faptul că nu va renunța să modifice legile Justiției și că nu va da niciun pas înapoi, indiferent câte piedici sau câte dosare i se vor face.


UPDATE 12 

Vicepreședinții PSD, aleși pe regiuni:

  • București-Ilfov: Gabriela Firea și Robert Negoiță
  • Regiunea Sud-Vest: Lia Olguța Vasilescu și Paul Stănescu
  • Regiunea Sud-Muntenia: Carmen Dan și Adrian Țuțuianu
  • Regiunea Sud-Est:  Mirela Furtună și Marian Oprișan
  • Regiunea Nord-Est: Doina Fedorovici și Gabriel Vlase
  • Regiunea Nord - Vest: Doina Pană și Gabriel Zetea
  • Regiunea Vest: Mihai Fifor și Natalia Intotero
  • Centru - Roxana Mînzatu și Bogdan Trif.

 

UPDATE 11 După numărarea voturilor, președinte executiv al PSD a fost ales Viorica Dăncilă, preferata lui Liviu Dragnea. Ecaterina Andronescu și Nicolae Bănicioiu, contracandidații la funcție, au părăsit sala cu mai multe ore înainte (vezi UPDATE 9).

Secretar general al partidului a fost ales Marian Neacșu, și el preferat de Liviu Dragnea.

Mai sunt de numărat voturile pentru vicepreședinți.

UPDATE 10 Votul s-a încheiat. Se așteaptă rezultatele.

UPDATE 9 Nicolae Bănicioiu: Îmi pare rău că s-a ajuns la așa ceva. Votul a început de mult, unii au avut deja buletinele de vot. Nu am mai apucat să anunț că mă retrag în favoarea doamnei Andronescu, îmi pare rău! S-a creat un simulacru, Mi se pare de-a dreptul comic să ne anunțăm candidaturile după vot. Sunt practici PDL-iste”.

Bănicioiu spune că votul a început la ora 1:30, deși era programat pentru ora 16.

„Să nu își piardă lumea încrederea în PSD, avem mulți profesioniști. S-a întâmplat așa, poate altădată”, a declarat și Ecaterina Andronescu.

„Am hotărât să plecăm, pentru că modul în care au fost gândite procedurile și faptul că sunt pe poziția 20 și voturile deja s-au dat, ar fi absolut inutil. Am decis să ne retragem, viața merge înainte”, a declarat Andronescu la ieșirea din sală, alături de Bănicioiu.

Candidații nu au mai fost lăsați să-și țină discursurile înaintea votului, ci după. De precizat că Viorica Dăncilă a ținut un discurs la Sala Palatului, fiind singura dintre cei candidați la funcția de președinte executiv al PSD. Dăncilă a precizat că ea nu a vorbit în calitate de candidat, ci de premier.

Amintim că Liviu Dragnea și-a exprimat public susținerea pentru ca Viorica Dăncilă să fie aleasă președinte executiv al PSD.

UPDATE 8 Discursurile candidaților înaintea votului nu vor mai avea loc. Acestea vor putea fi ținute după vot, ceea ce nemulțumește candidații la funcțiile de conducere din partid.

„Asta e chiar urât că nu putem să vorbim, înainte de a fi votul, pentru că este important ce spunem și noi, nu? Mi-e greu să mă mai exprim acum, când văd că nu putem nici măcar să mai discutăm, să ne spunem punctul de vedere”, a spus Cătălin Rădulescu.

„Dacă cineva se supără că există competiție în partid este rău atunci. Dacă mi se dă cuvântul să vorbesc după ce începe să se voteze, nici nu mai vorbesc”, a mai afirmat deputatul. 

UPDATE 7 Viorica Dăncilă spune că intenționează să înființeze Tribunale ale achizițiilor publice și să modifice legea achizițiilor publice. „Vom prelua modelul german privind achizițiile publice”, anunță premierul.

Dăncilă anunță că în 2018 vor fi adoptate legea Turismului, legea Lobyy-ului.

Membrii PSD părăsesc în număr mare sala în timpul discursului Vioricăi Dăncilă. Afară, sute de protestatari scandează împotriva PSD și a lui Liviu Dragnea.

UPDATE 6 Liviu Dragnea atacă virulent de la tribună capitalul străin, „instituțiile de forță” care arestează oameni fără motiv. „Cetățenii să nu mai fie supravegheați ilegal și arestați fără motiv”, spune Dragnea.

„Au infiltrat oameni nu doar în clasa politică, ci și în media, și în societatea civilă. Nu mai știi care voce e adevărată sau falsă. Dezbaterile pe Codurile Penale a ajuns la un nivel de adversitate din această cauză. Această dezbatere își va continua cursul, va fi dusă până la aprobare. E un pas de modernizare al societății. O vom face. Reforma legilor Justiției și a Codurilor Penale va merge mai departe după un calendar strict”, a mai spus liderul PSD. 

El vorbește despre faptul că România trebuie să-și stabiliească singură viitorul, nu de către alte state.

El anunță că reformele din Justiție vor continua. În plus, vor fi reorganizate serviciile secrete.

„Mecanismele de control ale instituțiilor de forță trebui revizuite. Am aflat cu toții că statul paralel a infiltrat nu numai clasa politică, dar și media, societatea civilă. Trebuie să întelegem că dezbaterea pe legile justiției a ajuns la acest nivel de adversitate pentru că în spate stau beneficiarii sistemului ilegal de putere.

„Defăimarea propriei țări este o faptă foarte gravă, care expune România la riscuri, la sancțiuni, la întârzieri și la pierderea unor avantaje. Atacul asupra propriei țări este o insultă la adresa românilor și trebuie să înceteze. (...) Suveranitatea României este mai prețioasă decât orice luptă internă pentru putere, decât orice mic interes local și de aceea este nevoie să o protejăm și o vom proteja prin legi explicite, dezbătute și votate în Parlament”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a anunțat că vrea parteneriat cu China.

Dragnea anunță parteneriat economic cu Bulgaria, Serbia, Ungaria și Republica Moldova.

„Despre relațiile externe. Vom întări parteneriatul strategic cu SUA și pe componenta economică. Regiunea noastră are un potențial despre care s-a vorbit prea puțin. Am avut discuții în ultimele luni și vreau să construim un sistem de cooperare cu Bulgaria, Serbia, Ungaria si Moldova. Este inadmisibil să nu avem ambasador în Israel.

Haideți să recuperam tot ceea ce ne-au luat alții, toate piețele pe care le-am pierdut! Solicit ministrului de externe și economiei o analiză, aș vrea să vedem și noi ce avantaje a avut aceasta țară de pe urma acestor oameni - diplomați, atașați comerciali, consuli”.

Liviu Dragnea a anunțat cinci convenții naționale, la care vor fi invitați președinția, BNR, patronatele, societatea civilă.

- „Convenția națională pentru adoptarea monedei euro până în 2024. Este un proiect de solidaritate națională. Este următorul pas natural pe care trebuie să îl facem. Vreau ca la 1 decembrie să putem propune un calendar pentru adoptarea monedei euro”.

Dragnea supune, formal, la vot aceasta convenție, care a fost aprobată în unanimitate.

- „A doua convenție națională - președinția Consiliului UE. Este o oportunitate majoră. Trebuie să lăsăm deoparte răfuielile politice”. Convenția a fost adoptată în unanimitate.

- A treia convenție națională este pentru Cultură. „Asigurarea unui fond de un miliard de euro pe următorii șapte ani pentru proiectele majore din domeniul culturii. Este important să începem niște obiective majore, strategice și care să nu mai fie întrerupte sau abandonate de guvernele care vor veni după noi. Construcția de teatre, opere, săli de spectacol”.

- „A patra convenție națională este pentru egalitate de gen - România paritară. Egalitatea de șanse este un drept fundamental. S-au făcut progrese mici, din cauza unor bariere de mentalitate. Un pas important va fi făcut astăzi. Să nu creadă cineva că facem un cadou femeilor”.

- A cincea convenție națională - Romania 2040. „Se referă la ce v-am prezentat mai devreme, la politicile de dezvoltare strategică pentru următoarele două decenii, program care va fi lansat în dezbatere publică în următoarele luni.

Finalul discursului a fost o reconfirmare formală a lui Dragnea în funcția de președinte al PSD. 

„Vreți să mai fiu președintele vostru?”, a întrebat Dragnea participanții la congres.

„Daaaaaa!”, a spus mulțimea.

UPDATE 5 Călin Popescu Tăriceanu a vorbit la congresul PSD despre statul paralel, Kovesi și Iohannis.

„Ziua în care președintele va ieși în conferință de presă să spună că nu o revocă pe Kovesi, își va semna sentința. Nu va câștiga al doilea mandat. Toți vor ști că președintele va face orice ca să salveze un singur om din fruntea instituției, pentru că acest om îi înlătură adversarii pe care el nu poate să îi învingă în luptă corectă. Președintele crede că își asigură al doilea mandat, dar va arăta doar că este președintele statului paralel, și nu al României”, le-a spus Călin Popescu Tăriceanu membrilor PSD prezenți la Sala Palatului.

UPDATE 4 Nicolae Bănicioiu se retrage din cursa pentru funcția a doua din partid, cea de președinte executiv. El o va susține pe Ecaterina Andronescu care a rămas în competiție cu premierul Viorica Dăncilă.

UPDATE 3 Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Gabriela Firea și Marian Neacșu au intrat în sală, și au salutat membrii PSD pe acordurile piesei "Odă Bucuriei".

UPDATE 2 Câteva sute de protestatari s-au adunat în fața Sălii Palatului pentru a protesta împotriva PSD. Trei dintre ei au fost ridicați de jandarmi și duși la Poliție.

 

Sursa: news.ro

UPDATE 1 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a îndemnat la calm și la o dezbatere decentă în timpul congresului PSD.

„Fac îndemn la înțelepciune, la calm, la colegialitate și să nu uităm că vine și ziua de luni. Dacă rupem punțile dintre noi, ce vom mai face de luni? Nu este de dorit să ne spunem lucruri urâte astăzi”, a declarat Gabriela Firea.

***** Textul inițial

Nu mai puțin de 24 de candidați vor cere votul forului de conducere pentru funcțiile de președinte executiv, secretar general și vicepreședinți regionali ai PSD. Doar pentru funcția de președinte al PSD nu vor fi alegeri.

Congresul are loc cu toți candidații ale căror intenții de a accede într-o funcție au fost validate vineri, în CEx.

Lupta cea mai aprigă pare a se da între Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu și premierul Viorica Dăncilă pentru funcția de președinte executiv al partidului.

Actualul președinte executiv al PSD, Niculae Bădălău, este susținut pentru funcția de președinte al Consiliului Național al PSD.

În schimb, pentru funcția de secretar general și-au depus candidatura Codrin Ștefănescu și Marian Neacșu.

„În momentul de față avem candidaturi la președinte executiv și la secretar general în felul următor: Dragnea contra Nicolae Bănicioiu și Cati Andronescu, la secretar general - Dragnea împotriva lui Codrin Ștefănescu. Iar Congresul, primarii noștri, oamenii noștri din zonă, vechi membri de partid, unii fondatori, cei care se bat în fiecare zi de la bunul Dumnezeu să îi convingă pe români că merităm să fim votați vor decide mâine dacă votează și cu cine votează”, a afirmat ieri Codrin Ștefănescu, după ședința CEx al PSD.

Vicepreședintele PSD Nicolae Bănicioiu a salutat vineri decizia de a valida toate candidaturile pentru congresul partidului El mai spune că „jocurile subterane și ascunse ale unora nu se potrivesc cu socotelile oamenilor”.

„Mi-am exprimat nemulțumirile și în interiorul ședinței, prefer să nu vi le spun aici. Le-am spus colegilor mei, cred că le-a înțeles și președintele partidului și ceilalți colegi din conducere, dar marea reușită a zilei de astăzi și o salut este validarea tuturor candidaturilor și eu vreau să mulțumesc pentru asta colegilor care vin la București, delegați, care sunt convins că au făcut ei presiunile necesare pentru a-i convinge pe reprezentanții lor în CExN să voteze pentru acest lucru și iată cum buturuga mică răstoarnă carul mare, pentru că jocurile subterane și ascunse ale unora nu se potrivesc cu socotelile oamenilor”, a spus Bănicioiu, care vrea un parteneriat cu Ecaterina Andronescu.

Bănicioiu consideră că Viorica Dăncilă are '„foarte multă treabă de făcut la Guvern și la Organizația de Femei și nu ar mai trebui încărcată și cu alte treburi foarte importante de președinte executiv'”.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a menționat că la Congres contează pe voturile colegilor care o cunosc de 22 de ani, având în vedere că a fost prezentă în fiecare județ cu ocazia campaniilor electorale sau a unor acțiuni pe linie de învățământ. În opinia senatoarei, nu funcția este importantă, fiind un lucru bun ponderea mare de femei în conducerea PSD.