Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a declarat, vineri, la București, că în prezent nu se construiește niciun gard la granița dintre Ungaria și România, exprimându-și speranța că nu se va pune în discuție un astfel de demers.

"Nu se construiește gard la granița dintre Ungaria și România. Se poate să se construiască, sperăm că nu va fi nicio situație în care să se pună în discuție acest subiect. Dorim atât României, cât și nouă înșine ca aceste două țări să nu fie supuse în viitor unei presiuni a migranților care fac necesare măsuri ulterioare", a declarat Peter Szijjarto într-o conferință de presă comună, în urma întrevederii cu omologul său român, Lazăr Comănescu, informează Mediafax.

Ministrul ungar a spus că Budapesta nu construiește niciun kilometru de gard în plus față de ce este necesar și și-a exprimat speranța ca România să fie capabilă să-și apere propriile granițe în cazul în care se va confrunta cu un aflux de refugiați la fel ca cel din Ungaria.

Szijjarto a spus că Ungaria trebuie să asigure trecerea la frontiere doar la punctele de trecere și doar în orele de funcționare și că țara sa nu a adus niciun prejudiciu "oamenilor cinstiți" care vor să intre pe teritoriul Ungariei.

La rândul său, ministrul Lazăr Comănescu a spus că atât la nivel bilateral, cât și la nivel european este necesară o securizare a frontierelor externe ale Uniunii Europene pentru a fi evitate astfel de măsuri.

"Esențialul este ca noi să lucrăm împreună, evident și bilateral, dar și la nivelul Uniunii Europene să consolidăm și să securizăm frontierele externe ale UE astfel încât să se evite întreprinderea unor măsuri care să afecteze o bună funcționare înclusiv a spațiului Schengen", a declarat Comănescu.

Ungaria a construit anul trecut, garduri la frontierele cu Serbia și Croația, pentru a-i împiedica pe refugiații care folosesc ruta balcanică să intre pe teritoriul său. 

Pe 24 septembrie 2015, Ungaria a început instalarea unui gard de sârmă ghimpată la frontiera cu Slovenia, dar l-a înlăturat doi zile mai târziu.

Tot în septembrie anul trecut, ministrul Peter Szijjarto a declarat că Ungaria ar putea construi un gard și la granița cu România, dacă refugiații vor încerca să intre pe teritoriul ungar, venind din România.