Tăierea cheltuielilor publice: Ciolacu spune că nu este vorba despre o "ordonanță a austerității"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că Guvernul va adopta celebra ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare, dând asigurări că "nu este o ordonanță a austerității".
"Trecem la celebra ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare și aș dori să o spun foarte clar: nu este o ordonanță a austerității! În primul rând, introducem facilități fiscale precum anularea restanțelor la buget și pentru firme, dar și pentru persoane fizice. Însă doar dacă se respectă anumite condiții privind plata datoriilor. În premieră, venim și cu bonificații pentru contribuabilii corecți, cu taxele la zi. Cum am promis, ne-am consultat pe acest proiect și cu mediul de afaceri și vom continua să facem acest lucru", a declarat Ciolacu.
El a transmis că o altă prioritate a ordonanței este "să susținem investițiile autorităților locale".
"Le permitem să redistribuie credite bugetare pentru a-și asigura finanțările necesare. Le majorăm plafonul de contractare a împrumuturilor de la un miliard la două miliarde lei. Iar la proiectele de transport feroviar și metrou, le permitem să încheie contracte adiționale ce includ finanțare prin euroobligațiuni verzi. Sigur că ne dorim și eficientizarea cheltuielilor publice", a continuat premierul.
Deși este an electoral, Ciolacu a spus că nici el, nici Guvernul nu pot asista la "modul în care se consumă banul public pe cheltuieli inutile".
"Mai multă responsabilitate și decență în administrarea banilor țării nu face rău nimănui. Cred că este o dovadă de decență, nicidecum o apocalipsă", a conchis Marcel Ciolacu.
Economedia.ro scrie că Ministerul Finanțelor a propus o serie de măsuri de austeritate în domeniul bugetar, prevăzute într-un proiect de OUG pus în dezbatere publică.
Printre măsurile propuse se numără stoparea completă a angajaților în administrația bugetară, colectarea la guvern a bugetelor necheltuite de primării și alte instituții, stoparea plății sumelor în contul retrocedării imobilelor confiscate, stoparea oricăror cheltuieli cu traininguri/instruiri/consultanță/mobilier, dar și limitarea sporurilor pentru bugetarii care gestionează fonduri europene.
Măsurile propuse vin pe fondul creșterii accelerate a deficitului bugetar și a nemulțumirii sectorului privat, care a dus până acum povara măsurilor fiscale luate în 2023 și 2024.
Comentarii