Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a citit o declarație în debutul ședinței de plen de miercuri, în care a menționat că este îngrijorat în privința măsurilor luate de România împotriva Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA

În același timp, Tajani a reconfirmat sprijinul Parlamentului European pentru numirea Laurei Kovesi în funcția de procuror-șef european.

„Vreau să exprim preocuparea Parlamentului European pentru situația creată. Doamna Kovesi rămâne candidatul nostru și continuă să se bucure de respectul și de sprijinul nostru” , a spus președintele legislativului UE.

Tajani a cerut autorităților române să respecte principiul cooperării sincere între statele membre și să nu împiedice participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecție a șefului Parchetul European. El a menționat că va scrie miercuri o scrisoare autorităților române, după cum s-a hotărât în Conferința Președinților (care reunește șefii de grup parlamentar din PE).

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă miercuri contestația Laurei Codruța Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secției de anchetare a magistraților.