Președintele Klaus Iohannis a spus că este dreptul Parlamentului European de a dezbate situația din România, dar este „extrem de neobișnuit” ca un astfel de vot să fie organizat cu o lună înainte de preluarea Președinției Consiliului UE.

„Dezbaterea de azi nu are legătură cu României, vom vota într-un alt plen PE. Azi e vorba despre viitorul UE. Apărăm domnia legii oriunde, în Polonia, România şi în ţara mea. Peste tot acest angajament pentru apărarea statului de drept, este rolul nostru să apărăm acest lucru. PE va decide conţinutul rezoluţiei, dacă e pregătit pentru o rezoluţie”, a spus marți italianul Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European.

Parlamentul European a dezbătut recent situația statului de drept și a drepturilor omului din România, în contextul protestelor din 10 august, și ar putea adopta o rezoluție în sesiunea plenară viitoare, din prima săptămână a lunii noiembrie.

„Parlamentul European are dreptul de a dezbate și de a veni cu o rezoluție pe care să o voteze, dar prezența mea azi în fața sesiunii plenare nu a avut legătură cu statul de drept. România este democrație funcțională, România respectă statul de drept, dar este o democrație foarte vie și există abordări pe care unii le consideră greșite. Nu vreau să intru mai departe în dedesubturile dezbaterii din România”, a spus președintele Iohannis, care a susținut o conferință de presă împreună cu Antonio Tajani după ce s-a adresat plenului de la Strasbourg pe tema viitorului UE

„E extrem de neobișnuit pentru PE să dezbată și să voteze o rezoluție cu doar o lună înainte de a prelua președinția Consiliului UE”, a punctat totuși Klaus Iohannis, adăugând însă că decizia este a legislativului european.

Iohannis a adăugat că, deși toată lumea înțelege importanța unei președinții de succes, el nu va coborî standardele în ce privește statul de drept.

„În ceea ce mă priveşte, nu sunt pregătit pentru nimic în lume să-mi cobor standardele în ceea ce priveşte statul de drept sau justiţia din România. Statul de drept trebuie să rămână statul de drept, justiţia trebuie să rămână independentă, iar democraţia din România nu poate fi atacată sub nicio formă”, a spus președintele României.

„Pe de altă parte, e evident că toată lumea din România înţelege importanţa unei Preşedinţii de succes a Consiliului UE. Eu sunt pregătit şi se pare şi Guvernul este pregătit să lucrăm, să colaborăm în vederea Preşedinţiei şi va fi una de succes, dar acest lucru nu înseamnă absolut deloc că eu voi avea standarde mai scăzute în ceea ce priveşte reforma justiţiei. Vom avea în continuare o dezbatere aprinsă în România pe această temă, dar Preşedinţia, pe de altă parte, va fi una decentă, una de succes şi pe acest capitol vom avea o cooperare instituţională", a subliniat Iohannis.