Tânăra generație și decizia politică. Cât de rău este un regim totalitar fără alegeri regulate?
Societatea românească rămâne atașată valorilor democratice și orientării către Uniunea Europeană și NATO, însă, cu toate acestea, narațiunile anti-occidentale câștigă din ce în ce mai mult teren în discursul public din România, scrie Presshub.ro.
GlobSec, un think-tank internațional, a publicat un raport care analizează percepția cetățenilor români legate de integrarea euro-atlantică a României, provocările geopolitice regionale și internaționale, starea regimului democratic și asupra altor subiecte de interes precum schimbările climatice și inteligența artificială (IA).
Opinia publică din România este în general favorabilă conceptului de democrație. Conform unui sondaj din raport, 82% dintre respondenți consideră că trăiesc într-o democrație liberală în care drepturile și libertățile individuale sunt și trebuie protejate. În același timp, 81% dintre respondenți cred că un regim democratic bazat pe drepturile omului și statul de drept este benefic pentru țara noastră.
Un trend diferit apare, însă, pentru categoria de vârstă 18-34 de ani. Potrivit sondajului, 41% dintre tineri sunt în favoarea instaurării unui regim totalitar fără alegeri regulate. Tinerii au această percepție din mai multe motive: ei simt că democrația nu li se potrivește, sunt nesiguri de viitorul lor, iar politicienii de extremă dreapta sunt tot mai vizibili pe rețelele sociale.
Spre deosebire de tineri, dintre persoanele cu vârsta de peste 55 de ani care au trăit sub regimul comunist, doar 25% sunt de acord cu instaurarea unui regim totalitar.
Gradul de satisfacție față de funcționarea democrației în România a crescut în ultimii doi ani, deși rămâne relativ scăzut. În 2024, 41% dintre respondenți au fost mulțumiți de modul în care funcționează democrația, față de 23% în anul 2022. Această îmbunătățire a gradului de satisfacție vine pe fondul creării coaliției de guvernare PSD-PNL în 2021, conform GlobSec. România a depășit la acest capitol Slovacia, Ungaria și Bulgaria.
Doar 23% dintre persoanele chestionate consideră democrația liberală ca o amenințare la adresa identității lor, fiind un procentaj încadrat în media europeană. În schimb, 38% percep extrema dreaptă ca fiind o amenințare, mult sub media europeană.
Încrederea în instituțiile din România a crescut față de 2022. Astfel, încrederea în Guvern este de 48%, față de 25% în 2022, și în Parlament de 44%, față de 26% în 2022.
Citiți articolul integral pe Presshub.ro.
de Jay 10 Oct 2024 11:00