Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat marți faptul că sunt discuții cu cei din PNL pentru liste comune la alegerile locale din 2024. Președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, a negat că există discuții.

"Normal că există discuții. Facem politică. Eu cred că atât PSD, cât și PNL am adus o stabilitate în România. N-aș vrea să vă reamintesc contextul când a intrat PSD la guvernare. Eram în plină criză socială și era o incoerență guvernamentală acută, da? Ăsta este adevărul și nu vreau să-i deranjez sau să-i supăr pe colegii mei. Lucrez cu domnul ministru Fechet (ministru al Mediului din partea PNL - n.r.). (...) Lucrurile funcționează, dar trebuie să spunem câteodată și adevărul", a răspuns el, întrebat dacă există discuții cu PNL pentru a candida pe liste comune la alegerile locale sub numele de Grupul Democrat.

Întrebat dacă se poate pune în discuție susținerea unui candidat unic la alegerile prezidențiale, Ciolacu a spus că el ar merge și la șefia Comisiei Europene cu un candidat comun.

+++

La câteva ore după aceste declarații, șeful interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a venit cu altă afirmație, contrară celei pe care șeful partidului a spus-o.

"În politică și o zi e multă. Un an și cât mai e până la finalul lui 2024 e enorm. E prematur să se discute un astfel de scenariu. Am văzut niște discuții în spațiul public, nu există nicio discuție serioasă în acest moment înspre a construi o astfel de alianță despre care vorbește presa. Din punctul meu de vedere, și vă spun ca participant la ședințele Coaliției și ale conducerii PSD, nu există această temă", a spus, la Parlament, Alfred Simonis.

După ce un jurnalist i-a spus că șeful său de partid tocmai a spus că există astfel de discuții, Simonis și-a schimbat declarația: "Discuții în spațiul public despre liste comune au tot fost. Una e să fie discuții, alta e să fie decizii sau discuții avansate. În acest moment nu există discuții avansate".

Apoi, același Alfred Simonis a declarat că se limitează să răspundă "așa cum a răspuns premierul", și anume că "există discuții între oamenii politici pe aproape orice temă, nu pe negocieri."

+++

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat tot la Parlament că a citit în presă despre astfel de discuții, însă "nu există niciun fel de discuție secretă, nesecretă care se poartă pe acest subiect acum".

"PNL încearcă să își maximizeze scorul electoral de anul viitor. Din acest punct de vedere, PNL nu exclude nicio variantă de alianță. (...) Nu sunt discuții în acest moment pe acest subiect, însă nu excludem. Noi suntem în plin proces de sondare a opiniei publice în fiecare regiune în parte. Vrem să facem măsurători. (...)", a precizat Bode.

+++

PSD și PNL înaintează intens, în discuții confidențiale, pentru constituirea a ceea ce cele două partide numesc „Blocul democratic”, văzut în contrapondere la ascensiunea AUR, pe care o caracterizează drept populistă. Miza „Blocului democratic” o reprezintă câștigarea tuturor alegerilor din 2024 - europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. „Strategia va fi blocarea mișcărilor naționaliste și extremiste”, au dezvăluit pentru Libertatea surse care participă la negocierile dintre PSD și PNL.

+++

Tot marți, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat pe holurile Senatului că nu există nicio discuție secretă, pentru că el nu ar face așa ceva și nici Marcel Ciolacu.

"Nu poate exista nicionegociere secretă. Când doi oameni știu același lucru, nu mai este secret. În niciun fel de demer pe care l-am întreprins până acum nu am luat decizii singur. Am discutat mereu (...) cu Biroul Politic Național sau cu Biroul Executiv. Indiferent cum se vor derula toate aceste aspecte a ceea ce poate să însemne o abrodare politică pentru 2024, nu se va face decât în deplin consens", a explicat Ciucă.

Fostul premier a mai spus că astfel de discuții există cu PSD, iar orice alte planuri comune depind de rezultatele guvernării. "Orice opțiune politică rămâne deschisă", a continuat acesta, adăugând că nu contează ce vor liderii politici, pentru că electoratul are ultimul cuvânt de spus.

"Toate variantele și ipotezele pentru un construct politic sunt pe masa fiecărui partid", a mai spus Nicolae Ciucă.

El a fost întrebat și ce trebuie să se întâmple la PNL și PSD să meargă pe liste comune în alegerile de anul viitor.

"Este nevoie să asigurăm coerența funcționării Coaliției, să identificăm care sunt așteptările electoratului și cum este primită o astfel de construcție politică și să vedem ce își dorește electoratul și partidul fiecăruia", a mai precizat șeful PNL.

Legat de cum ar putea primi liderii de teritoriu un posibil pact între cele două partide, Ciucă a precizat că aceștia "pot să facă un sacrificiu personal pentru a urma calea acceptată la nivelul partidului".

+++

Pe 16 martie, liderul PSD, Marcel Ciolacu, întrebat la Digi24 dacă ar candida în alianță la funcțiile de președinte si prim-ministru în tandem cu Nicolae Ciucă, a spus că nu este un scenariu exclus. Șeful PNL a venit a doua zi cu replica.

"E un scenariu nu exclus, dar nici simplu. În partid e puțin probabil să se accepte să nu aibă candidat. În PSD am schimbat regulile de desemnare a candidatului și e mult mai corectă abordarea noastră", a răspuns Ciolacu.

Întrebat ce se întâmplă dacă PNL nu face nicio alianță, șeful PSD a răspuns că "nu e nicio problemă".

"E un scenariu discutat, probabil vom discuta în partidele noastre. Dacă una dintre părți nu e de acord, mergem separat și vedem pe urmă dacă putem continua împreună. Nu se termină pământul la Ciucă și Ciolacu sau la PSD sau PNL", a adăugat el.

De asemenea, Marcel Ciolacu l-a descris pe Nicolae Ciucă "un patriot, un om de onoare" cu care el are "multe principii comune".

A doua zi, Nicolae Ciucă a declarat că orice decizie în PNL se va lua în urma unei analize la nivelul conducerii.

"Ne vom consulta filialele. Pe orice decizie vom avea susținerea de la nivelul lor", a spus Ciucă.

Tot el a precizat că în PNL nu s-a discutat despre un tandem PNL-PSD, deci "nu are rost să speculăm".

Ciucă nu a vrut să spună dacă liberalii ar risca o alianță cu social-democrații.